1-10 oktober: 10-daagse van geestelijke gezondheid

Publicatiedatum: 16 sep 2022

Elk jaar richt het Vlaams Instituut Gezond Leven, samen met de Vlaamse Logo’s en TE Gek!?, gedurende tien dagen de schijnwerpers op geestelijke gezondheid en veerkracht. Dit jaar staat deze 10-daagse in teken van “kracht”. We hebben allemaal sterktes waar we trots op mogen zijn, maar soms zien we ze niet of lijken ze vanzelfsprekend. Ook in kwetsbaarheid schuilt kracht. Het doel is om mentaal welbevinden en psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken. De gemeente Herenthout wil dan ook graag mensen oproepen hun krachten te ontdekken en deze in te zetten om anderen te helpen.

‘Spreukenactie’: In de voetsporen van Pieter en Eline

Pieter en Eline vonden dat hun raam in Boeyendaal zich er echt toe leende om te communiceren naar voorbijgangers. Zij schrijven het hele jaar door boodschappen op het raam met de intentie mensen te doen stilstaan bij bepaalde thema’s en willen zo warmte, samenhorigheid en positiviteit brengen. Gedurende de 10-daagse zullen zij elke dag een inspirerende quote op het raam schrijven. Je kan er niet passeren zonder lezen!

We roepen elke inwoner en handelaar van Herenthout op om van 1 tot 10 oktober net zoals Pieter en Eline mee te doen met onze spreukenactie. Ga aan de slag met raamstiften, verf of posters en prints en verras passanten door “krachtige” woordspelingen, deugddoende boodschappen of inspirerende quotes op je ramen te schrijven of te hangen. Verspreid deze boodschappen in het straatbeeld en versterk buurtbewoners en voorbijgangers. Laat je creativiteit de vrije loop!

Wij hebben ook kant en klare affiches met positieve, inspirerende quotes die je kan ophalen en ophangen. Vanaf 26 september zijn deze affiches ter beschikking op het gemeentehuis, in de bibliotheek, bij Huis Driane en bij Huis Van Het Kind. Leen je graag een raamstift? Ook dat kan via de verschillende locaties. Hoe leuk zou het zijn om overal in Herenthout spreuken te zien verschijnen?! Wij zijn benieuwd!

Geestelijke gezondheid: Geen taboe!

Heb je ook al gemerkt dat we meestal pas over mentale gezondheid spreken als het niet goed gaat? Het is belangrijk én nodig om te werken aan geestelijke gezondheid nog voor er zich problemen stellen. Met een gevarieerd aanbod willen we tijdens de 10-daagse positieve geestelijke gezondheid extra aandacht geven en tegelijk meer begrip creëren voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn.

Jong of oud? Laten we allemaal samen het taboe rond dit onderwerp verder doorbreken. Hierbij een overzicht van het gratis aanbod, we hopen je een van die dagen ergens te mogen ontmoeten.

Dinsdag 04/10/2022Huiskamergesprek: het verhaal van  een ervaringsdeskundige uit onze gemeente

Wat betekent het om mentale problemen te hebben én om hiervoor hulp te vragen? Welke impact heeft dit op je dagelijks leven? Mentale problemen zijn geen ver-van-mijn-bed-show, maar zitten verweven in onze maatschappij. Wat kan je zelf doen om iemand met psychische problemen een hart onder de riem te steken? Je ziet vaak niet aan iemands uiterlijk wat er vanbinnen speelt. Peter Vervoort brengt zijn verhaal als ervaringsdeskundige in de geestelijke gezondheidszorg. Momenteel volgt Peter nog dagtherapie, maar hij heeft ook langdurige opnames achter de rug. Door zijn verhaal te doen, wil hij het taboe rond het praten over mentale problemen doorbreken. KRACHTig niet?

Woensdag 05/10/2022 – Voorlees- en knutselactiviteit: kinderen maken kennis met geestelijke gezondheid

 • Plaats: Bibliotheek
 • Uur:
  • 14.00-15.00 uur: kinderen van 6 tot 8 jaar
  • 15.30-16.30 uur: kinderen van 9 tot 11 jaar
 • Inschrijven: via huisvanhetkind@herenthout.be of 014 50 27 76 – max. tien kinderen per groep

Donderdag 06/10/2022 – Onbespreekbaar – een interactieve lezing over mentale gezondheid

Onbespreekbaar is een podcast en platform die droomt wakker te worden in een wereld waar mentale gezondheid bespreekbaar is. Wanneer we collectief de vrijheid voelen om te spreken over mentaal welzijn, leggen we samen de fundamentele bouwsteen voor een samenleving die kracht vindt in kwetsbaarheid. Dankzij onze kwetsbaarheid voeden we de bodem voor oprechte verbindingen, creativiteit, plezier en hoop. Via oprechte, herkenbare en laagdrempelige communicatie wil Onbespreekbaar iedereen inspireren.

Het platform onderneemt initiatieven zoals een eigen podcast, Instagram-kanaal, evenementen en samenwerkingen met andere mentaal welzijnsorganisaties en professionals. Momenteel zijn ze ook druk bezig met het schrijven van een boek rond onderwerpen zoals liefdesverdriet, rouwen, eenzaamheid, faalangst en kwetsbaarheid. In de toekomst hopen ze evenementen te kunnen organiseren om hun community na online nu ook fysiek met elkaar te verbinden. Wekelijks vinden een kwart miljoen gebruikers hun weg naar het platform en in totaal zijn er al meer dan zes miljoen mensen bereikt.

Zaterdag 08/10/2022 – Rots en Water: sterk als een rots, wendbaar als water

In een kleine groep wordt er aan de hand van fysieke oefeningen stilgestaan bij opkomen voor jezelf en je grenzen aangeven. Met onze voeten leren we om sterk te staan en met onze buik leren we om tot rust te komen. Er zijn twee groepen, een groep voor mama’s en een groep voor jongeren.

 • Plaats: Huis Van Het Kind
 • Uur:
  • 9.00-10.30 uur: mama’s
  • 11.00-12.30 uur: 12-15-jarigen
 • Inschrijven: via huisvanhetkind@herenthout.be of via 014 50 27 76 – max. tien deelnemers per groep

© 2022 Herenthout | KBO 0207.502.004 | Privacy | Gebruiksvoorwaarden | Toegankelijkheidsverklaring | Contact