100 jaar einde WOI | Programma

Publicatiedatum: 25 sep 2018

Eind 2016 herdacht ons dorp de Groote Oorlog met een enorm scala aan activiteiten, en met als apotheose de geweldige voorstelling ‘Ooit Weer!? … Nooit Meer?!’ in het park, een spektakel voor en door Herenthout. In 2018 herdenken we het einde van de oorlog en doen we dit nog eens dunnetjes over.

Dinsdag 30 oktober: ‘Kleine Verhalen in een Groote Oorlog’ – 19.30 uur – bib – gratis

Deze fictie- en tentoonstellingsfilms illustreren hoe onze voorouders de harde militaire bezetting beleefden, die meer dan vier jaar zou aanhouden.

Vrijdag 2 november: ‘Vriend of Vijand’ – 20.00 uur – GOC Ter Voncke – 5 € 

De Cultuurraad presenteert je ‘Vriend of Vijand’: een topproductie met een topcast aan een spotprijsje. De voorstelling beklijft met muziek van wijlen Bram Vermeulen uit het album ‘Oorlog aan den Oorlog’ en de theatervoorstelling ‘Mannen Maken Oorlog’. Muzikanten van dienst zijn Wigbert, Serge Feys (Arno/TC Matic), Charles Nagtzaam (Frank Boeijen band) en Katarina Vermeulen (jongste dochter van Bram). Oorlogsverslaggever Rudi Vranckx verweeft zijn persoonlijke oorlogservaringen en unieke beelden tussen de songs door.

Bram Vermeulen was gebiologeerd door de Eerste Wereldoorlog en de uitputtingsslag rond Ieper. De loopgraven,
de bunkers, het helse lawaai … maar ook de vrede en de heropbouw inspireerden hem mateloos. In opdracht
van het In Flanders Fields Museum (Ieper) nam hij in 2000 ‘Oorlog Aan Den Oorlog’ op. Door zijn fascinatie behandelde Bram de oorlog op een heel bijzondere manier in prachtige liedjes en composities.

VVK: Loket Vrije Tijd, ’t Krantje (Molenstraat), aKtueel (Vonckstraat) en online op https://bit.ly/tickets-hhout

Dinsdag 6 november: ‘Worteltaart en Oorlogskonijn’ – 20.00 uur – feestzaal – gratis

In de lezing ‘Worteltaart en Oorlogskonijn’ vertelt Eddie Niesten over honger en eten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Als in augustus 1914 de oorlog uitbreekt, is België niet voorzien op een langdurig conflict. Bovendien komt de inval er op het ogenblik dat de oogst moet binnengehaald worden. Rantsoenering en bevoorrading, een scherpe controle op de landbouw en veel liefdadigheid kunnen niet beletten dat er honger geleden wordt …

Zondag 11 november: Fakkeltocht – 18.45 uur – feestzaal – gratis

Afsluiten doen we met Wapenstilstand op 11 november. In de voormiddag is er de traditionele viering (10.30 uur) in de kerk. ’s Avonds is er onze fakkelwandeling, met enkele intimistische en muzikale bezinningsmomenten, en de Last Post aan het oorlogsmonument. Afsluiten doen we met een warm drankje.

Meer info

Loket Vrije Tijd, Bouwelse Steenweg 8, 014 50 78 50, vrije.tijd@herenthout.be


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact