21 september: Internationale Dag van de Vrede

Publicatiedatum: 12 sep 2017

21 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede om ‘de idealen van vrede te promoten’. Alle steden en gemeenten die lid zijn van het internationale netwerk ‘Burgemeesters voor de Vrede’, net zoals onze gemeente, besteden hier jaarlijks de nodige aandacht aan. Een wapperende vredesvlag in het straatbeeld in de week van 21 september maakt onze vredeswens zichtbaar.

Wie aan vrede denkt, komt al gauw uit bij beelden van oorlog, terrorisme en de dreiging van kernwapens. Gelukkig is er op dat laatste vlak positief en hoopvol nieuws te melden.

Na een lang voorbereidend proces vonden dit jaar multilaterale onderhandelingen plaats in New York over een nieuw VN-verdrag dat kernwapens moet verbieden. Op 7 juli 2017 werd de finale tekst van het nieuwe verdrag goedgekeurd door 122 landen. Naast biologische en chemische wapens worden eindelijk ook de meest destructieve wapens ter wereld verboden.

Voor het eerst sedert de kernbomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 is er nu dus een internationaal verdrag goedgekeurd dat de productie, het bezit en het gebruik van kernwapens ondubbelzinnig verbiedt voor alle landen en onder alle omstandigheden. Dat is niet minder dan een historische stap.

Het VN-kernwapenverbod zal niet leiden tot de onmiddellijke eliminatie van alle kernwapens in de wereld (en België), maar verhoogt de druk op de kernwapenstaten om werk te maken van verdere ontwapening en verhoogt de druk op financiële instellingen om niet langer in kernwapenproductie te investeren.

België nam echter niet deel aan de onderhandelingen in New York. Het is daarom belangrijk dat de Belgische steden en gemeenten samen met hun inwoners een duidelijk signaal geven: ook wij willen een verbod op kernwapens! België moet dit nieuwe verdrag zo snel mogelijk ondertekenen.


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact