De Aziatische hoornaar onder de loep: zoek jij mee?

Publicatiedatum: 27 jun 2022

De Aziatische hoornaar is gespot in Herenthout … maar ze komt reeds in heel Vlaanderen voor!

De Aziatische hoornaar is een invasieve, agressieve wesp die volop in opmars is en een dreiging is voor de mens en wilde bestuivers. Honingbijen staan bovenaan hun menu. Daarom willen we vragen om je tuin te observeren om deze “killer” te traceren zodat deze verdelgd kan worden.

Een Aziatische hoornaar gespot? Meld dit dan bij:

Beschrijving: 2 à 2.5 cm – zwarte poten met gele uiteinden, meer zwarte borst, meer gelig gekleurde vleugels.

Als we dit vóór de herfst doen, kunnen we voorkomen dat de hoornaars zich voortplanten en talrijker opduiken in het volgende jaar. Zoveel mogelijk doelgroepen bij de monitoring betrekken is dus cruciaal.

Van april tot juni bouwen Aziatische hoornaars het primaire nest = bolvormig – lichtbruine kleur – grootte tennisbal, tot kleine voetbal – op een plaats beschut tegen regen en wind met een maximum hoogte van 3m (bv. schuur, veranda, tuinhuisje, houtberging, op een zolder of onder het dak van een carport).

Aan het begin van de zomer wordt een secundair nest gebouwd, dat uitgroeit tot het effectieve nest (hoog in bomen).

In het najaar jagen de kolonies in groep, waardoor ze veel honingbijen in één klap kunnen vangen. Ze kunnen ook bijenkasten binnendringen en kunnen een heel bijenvolk uitroeien. De Aziatische hoornaar nestelt het liefst in stedelijk gebied waar veel voedsel te vinden is. Doorgaans bouwt ze nesten dichtbij de mens (in tuinen, parken, of op het platteland).


© 2022 Herenthout | KBO 0207.502.004 | Privacy | Gebruiksvoorwaarden | Toegankelijkheidsverklaring | Contact