Begraafplaats en begravingen

Inhoud

Herenthout heeft één begraafplaats met plaats voor traditionele graven, ruggenveld, columbarium, strooiweide, sterretjesboom, sterretjesweide en urnenveld, die gelegen is in van Reynegomlaan.

  • Het begraven, bijzetten of verstrooien van stoffelijke overschotten en urnen is mogelijk op:
    • werkdagen: 09.00-16.00 uur
    • zaterdag: 09.00-14.00 uur
    • zondag en feestdagen: /
  • In een graf mogen maximum twee personen begraven worden.
  • Een graf wordt gedurende een termijn van minstens 30 jaar bewaard.
  • Met graf bedoelen we een plaats op de traditionele begraafplaats, een plaats op het ruggenveld, een plaats op het urnenveld, een nis in het columbarium en een naamplaatje van de strooiweide.

Sterrenkindjesboom en sterretjesweide

Op de begraafplaats is er een sterretjesweide en een sterrenkindjesboom. Hier kunnen sterrenkindjes uitgestrooid worden.

Op de sterretjesweide kan geen grafteken aangebracht worden. Een lint met de naam van het kindje kan in de sterrenkindjesboom worden opgehangen. Deze lintjes zijn gratis verkrijgbaar bij de medewerker op de begraafplaats en op de dienst Burgerzaken. Als je lint verwijderd of versleten is, mag je een nieuw lint ophalen.

De sterretjesweide mag niet betreden worden, tenzij door de ambtenaar in functie voor het onderhoud.
Enkel aan de lintjesboom mogen losse boeketten, bloemstukken, potplanten of andere niet-permanente herdenkingsvoorwerpen geplaatst worden. Vervuilde lintjes, verwelkte bloemen en planten, stukken die weggewaaid zijn, beschadigde of verwaarloosde herdenkingsvoorwerpen kunnen door de bevoegde gemeentediensten worden weggenomen.

Sterrenregister

In het symbolisch sterrenregister kunnen ouders hun stilgeboren kindje, ongeacht hoelang het in de buik gezeten heeft, hun kindje symbolisch laten registreren. Je kan de aangifte van je sterrenkindje:

Je kan een symbolische akte aanvragen van de registratie. Het sterrenregister is een symbolisch register. Er zijn geen juridische gevolgen.

Naar top