Behaag onze Kempen

Publicatiedatum: 13 sep 2021

Behaag Onze Kempen wil inheemse en streekeigen soorten promoten. In september en oktober kan je daarom via een actie planten aankopen. De actie wordt georganiseerd door IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en in totaal 27 Kempense lokale besturen, waaronder ook onze gemeente.

Begin met je goed te informeren.

Zoek je soorten die geschikt zijn voor jouw tuin? Informeer je vooraf goed! Je vindt heel wat nuttige tips en informatie op de website. Hier kan je ook eenvoudig te weten komen welke haag bijvoorbeeld ideaal is voor jouw tuin. (Hiervoor kan je kijken bij ‘Een haag kiezen’).

Op zaterdag 18 september om 13.30u en 15.00u organiseert Neteland een inspiratiewandeling met Joeri Cortens in het begijnhof van Herentals. Tijdens de wandeling kan je meteen kennismaken met de verschillende aangeboden soorten. Inschrijven kan via www.iok.be/tuinbezoek.

Streekeigen plantgoed, niets dan voordelen.

Behaag Onze Kempen biedt inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters, steunpalen voor fruitbomen, bloemenzaad, bloembollen en compost aan. Inheemse en streekeigen (haag)planten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van jouw tuin.

Ga voor een groene gevel!

Vanaf dit jaar is het aanbod van Behaag Onze Kempen uitgebreid met gevelgroen. Gevelgroen zorgt in de zomer voor de nodige verkoeling. Als je voor de klimplant bestaande verharding gaat weghalen, kan regenwater makkelijker de grond insijpelen waardoor je minder kans hebt op wateroverlast.

De planten die worden aangeboden zijn verder ook ecologisch waardevol en dragen bij aan de biodiversiteit. Bovendien tover je met gevelgroen een grijze straat om tot een aantrekkelijke, groene buurt. Gevelgroen kan aangebracht worden tegen zowat elke muur. Als jouw huis aan de stoep grenst kan je een stoeptegel laten verwijderen en een kleine ‘tegeltuin’ aanleggen. Een tegeltuin is een smalle groene strook aan de straatkant, onmiddellijk tegen een gevel. De tuintjes zijn gemakkelijk te installeren, nemen weinig plaats in en vereisen weinig onderhoud.

Wil je graag jouw gevel opfleuren met een geveltuintje? In onze gemeente werden al acht tegeltuintjes aangelegd. Je vindt de voorwaarden en het aanvraagformulier op onze website.

Hoe bestellen en afhalen?

Bestellen en afhalen doe je via www.iok.be/bok. Bestellen kan tot en met 20 oktober. Het bestelde plantgoed dien je zelf af te halen op zaterdag 20 november tussen 9.30 en 11.30 uur op de afhaalplaats van jouw keuze. Wil je meer info? Neem contact op via behaag.onze.kempen@iok.be of informeer je bij onze milieudienst.


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact