Brandweerzone Kempen knalt met eindejaar zonder vuurwerk

Publicatiedatum: 29 nov 2016

Na de succesvolle campagne afgelopen jaar in de politiezone Balen – Dessel – Mol zet nu de brandweerzone Kempen zich achter de campagne ‘Ik knal zonder vuurwerk’. Twaalf van de vijftzondervuurwerkien gemeentes uit deze brandweerzone willen met deze campagne mensen op een positieve manier aanzetten om na te denken over de risico’s van vuurwerk. Ook deze campagne vermijdt het opgeheven vingertje. Met feesthoedjes en ludieke affiches geven we een stem aan iedereen die bewust geen vuurwerk afsteekt.

Niet in alle deelnemende gemeenten gelden dezelfde lokale regels voor het afsteken van particulier vuurwerk in de eindejaarsperiode. Naast de federale regels die bestaan voor het afschieten van feestvuurwerk, bevatten sommige lokale GAS-reglementen verbodsbepalingen of specifieke voorwaarden. In andere GAS-reglementen staan er dan weer geen bijkomende maatregelen of sancties vermeld.

Negatieve reacties
Welke regelgeving ook geldt, de brandweerzone en de gemeentes stellen elk jaar opnieuw vast dat er massaal vuurwerk wordt afgestoken. De dagen nadien ontvangen de gemeentes negatieve reacties van tegenstanders. Er wordt daarbij verwezen naar kleine kinderen die ’s nachts wakker schrikken, angstige en weggelopen dieren, het brandgevaar, het afval op de straat, ernstige verwondingen …

Mede dankzij de vzw Help Brandwonden Kids weten we bovendien dat veilig vuurwerk niet bestaat. Elk jaar raken in ons land tijdens de eindejaarsperiode meerdere tientallen mensen ernstig gekwetst door feestvuurwerk. Ook in de brandweerzone viel vorig jaar een zwaargewonde te betreuren. De ernst van de verwondingen varieerde van beperkte brandwonden tot zware lichamelijke schade die het slachtoffer voor het leven tekent. De helft van de slachtoffers zijn meestal jongeren tussen 10 en 19 jaar, hoofdzakelijk mannen. De meest getroffen lichaamsdelen zijn telkens opnieuw handen (25 %), vingers (32 %), ogen (15 %) en het hoofd (13 %). Eén slachtoffer op twee loopt ernstige brandwonden op.

‘Wij knallen zonder vuurwerk’
Deze campagne geeft mensen die bewust niet voor vuurwerk kiezen een positieve stem. Zo ontwierpen we feesthoedjes en affiches met de slogans ‘Ik knal zonder vuurwerk’. Al deze affiches zijn in elke deelnemende gemeente digitaal of op papier beschikbaar.

Door de affiche zichtbaar op te hangen én het ludieke feesthoedje te gebruiken op eindejaarsnacht, maak jij duidelijk dat je het individueel afsteken van vuurwerk tijdens de eindejaarsperiode een slecht idee vindt en zet je hopelijk andere mensen aan tot nadenken.

Naast de affiches roepen we iedereen ook tijdelijk op hun profielfoto aan te passen op Facebook met een selfie, uiteraard mét feesthoedje.

Welke gemeenten en steden nemen deel?
Van de vijftien gemeenten van de brandweerzone nemen er twaalf aan de campagne deel: Vorselaar, Herselt, Balen, Geel, Mol, Westerlo, Dessel, Laakdal, Olen, Herenthout, Hulshout en Meerhout. Sommige gemeenten verspreiden het campagnemateriaal alleen digitaal, andere gemeenten verdelen ook fysiek de affiches en de feesthoedjes via de post en de informatiebalies.

Meer info: communicatiedienst, T 014 33 07 11, informatie@gemeentemol.be


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact