De Groote Oorlog – 100 jaar WOI

Publicatiedatum: 14 sep 2016

Dit najaar programmeren gemeentebestuur en cultuurraad Herenthout in samenwerking met Kempens Karakter een herdenkingsprogramma rond de honderdste verjaardag van WOI. Een gevarieerde cocktail van activiteiten, soms informatief, soms ontspannend, soms actief, soms ingetogen, die elk op hun eigen manier verschillende facetten van de oorlog – en het einde ervan – laten ontdekken.

Programma
We bijten de spits af op vrijdag 30 september met de opening van een noodwoning (of beter: een replica op ware grootte), die nabij de kerk zal komen te staan. Het gaat om een kleine houten woning met drie kamertjes. De Belgische regering had een eeuw geleden, na de vernieling van honderden woningen in onze streek, besloten over te gaan tot de oprichting van dergelijke gebouwen. Vervolgens is er die avond in de feestzaal nog een lezing van Julien Cannaerts, die over de militaire gebeurtenissen tijdens WOI in Herenthout en omgeving komt vertellen.

De noodwoning zal trouwens tijdens de hele programmaperiode elke zaterdagnamiddag toegankelijk zijn, met telkens andere thematische tentoonstellingen. Zo komen onder meer aan bod: ‘muziek en WOI’, ‘Britse troepen in onze regio’ en ‘het gezin tijdens WOI’.

Op 5 oktober komt Ivan Adriaenssens langs. Als auteur van strips over de Eerste Wereldoorlog geeft hij het publiek een unieke kijk op deze oorlogsperiode en hoe hij als gespecialiseerd auteur die blik verwerkt heeft in zijn boeken. Zijn tentoonstelling ‘Odon, oorlogsdagboek van een Ijzerfrontsoldaat’ is de hele maand oktober te bezichtigen in de bib.

Van 7 tot 14 oktober presenteert Heemkring Sandelyn een veldhospitaal, een tentoonstelling die zich toespitst op de opvang van gekwetsten. Er is bijzondere aandacht voor gesneuvelde Herenthoutse soldaten.

Dilemma 14/18. Dat is de naam van het massa- en inleefspel dat op een speelse manier het leven in WOI simuleert. Op zondag 16 oktober laten we zo, in samenwerking met de jeugdraad, de Herenhoutse jongeren strijden voor hun leven tijdens deze waanzinnige periode.

Ook de jaarlijkse Nacht van het Kempens Erfgoed (21/10) staat dit jaar in het teken van De Groote Oorlog. Jef Versmissen (Kollectief Maksimaal) schreef een fictieverhaal op basis van waar gebeurde feiten uit onze regio en doopte het ‘Marieke en Lowieke’. Deze voorstelling/monoloog komt hij exclusief in de Sint-Gummaruskerk brengen.

KFC Herenthout werd opgericht tijdens WOI, en viert in 2016 haar 100-jarig bestaan. Om dat te vieren, organiseert de vereniging een retro-avond op 22 oktober, die de bezoekers meeneemt naar lang vervlogen tijden.

Op 27 oktober komt Sam Van Clemen, historicus en auteur van ‘WOI in de Kempen’, gepassioneerd vertellen over de periode in onze geschiedenis die hem het meest fascineert. Hij doet dat in de bib, waar op 4 november ook een filmprojectie van ‘Un Long Dimanche de Fiançailles’ (2006) zal doorgaan. De gelauwerde, ambitieuze film van Jeunet (Amélie Poulain, Delicatessen …) en met Audrey Tautou, vertelt het verhaal van de ontroerende zoektocht van een jonge vrouw naar haar verloofde, die tijdens de oorlog is verdwenen aan het front.

Vanaf 1 november kan je twee weken genieten – opnieuw in de bib – van een tentoonstelling die we in samenwerking met de provincie Antwerpen kunnen aanbieden: ‘De Groote Oorlog in grote lijnen‘. Alle belangrijke thema’s komen hier aan bod, maar er is ook plaats voor minder bekende en verrassende aspecten.

Een uitstap naar Ieper kan natuurlijk niet ontbreken in ons programma. Daarom is er op 6 november een busreis gepland, waarbij een aantal van de interessantste locaties wordt bezocht en de Last Post wordt bijgewoond aan de Menenpoort.

11 november, Wapenstilstand. Er gaat een avondlijke fakkelwandeling door, met enkele intimistische en muzikale bezinningsmomenten, die we besluiten met onze eigen Last Post aan het oorlogsmonument.

Op 12 en 13 november tenslotte, is het tijd voor de finale. ‘Ooit weer!? … Nooit Meer?!’ is een voorstelling met dans, muziek, zang, woord en beeld, die de verschillende, sterk wisselende emoties oproept die een oorlog teweegbrengt. In een tent in het park, nemen verschillende Herenthoutse podiumverenigingen, in samenwerking met de lagere scholen, je mee in een pakkende rit.


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact