De rode bosmieren al gezien op Heikant en Lysegoor?

Publicatiedatum: 25 nov 2021

De rode bosmier is een beschermde soort en levert een belangrijke bijdrage aan een gezond bos-ecosysteem. Ze bouwen grote mierenhopen en vormen binnenin een gigantisch gangenstelsel. De rode bosmieren voeden zich met zowat elke prooi die ze kunnen vinden. Ze lusten zelfs teken!

Een middelgroot bosmierenvolk verorbert tot wel 8 miljoen insecten per jaar. Zo helpen ze insectenplagen preventief in te dijken.

De rode diertjes zijn ook actieve ‘veehouders’. Ze houden bladluizen die ze voederen in ruil voor honingdauw, een suikerrijke vloeistof die de bladluizen uitscheiden en waar de bosmieren helemaal gek van zijn. Kortom, de bosmier is een fascinerende soort die zeker jouw aandacht en respect verdient.

Omdat de rode bosmier zo’n belangrijke functie heeft besliste de Milieu- en Natuurraad om de mierenhopen in de kijker te plaatsen. Met hulp van de Bosgroep Zuiderkempen vzw en VOC neteland ontwikkelde de raad de nodige informatieborden. Daarnaast zijn er kleine bordjes geplaatst die de mierenhopen aanduiden.

Wie de rode bosmieren aan het werk wil zien, kan eens een kijkje gaan nemen op Heikant (de berm tussen Kapelstraat en Callaerstraat) en in Lysegoor.


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact