Dubbele beglazing verplicht

Publicatiedatum: 25 jun 2020

Sinds 1 januari 2020 moet elke woning in Vlaanderen beschikken over minstens dubbele beglazing. Deze verplichting geldt voor alle ramen in leefkamers, keukens, slaapkamers en badkamers. Inkomhallen, gangen en traphallen zijn vrijgesteld van deze norm.

Indien er signalen zijn van woningkwaliteitsproblemen kan een woningonderzoek worden uitgevoerd. Tijdens dit onderzoek zal ook standaard gecontroleerd worden of er nog enkel glas aanwezig is. In de praktijk zullen deze onderzoeken bijna uitsluitend in huurwoningen worden uitgevoerd.

Ongeschiktverklaring vanaf 2023

Tijdens een woningonderzoek worden strafpunten toegekend als de woning gebreken vertoont. Als de gebreken in een woning tot 15 of meer strafpunten leiden, kan de woning ongeschikt en/of onbewoonbaar worden verklaard. Vanaf 1 januari 2020 worden de volgende strafpunten toegekend voor afwezigheid van dubbele beglazing:

  • 3 strafpunten voor één raam met enkele beglazing in de woning;
  • 9 strafpunten voor meer dan één raam met enkele beglazing in de woning.

Vanaf 1 januari 2023 zal een woning met nog meer dan één raam met enkele beglazing onmiddellijk ongeschikt kunnen worden verklaard, los van eventuele andere gebreken in de woning. Deze mag dan niet meer worden verhuurd tot de eigenaar werken heeft uitgevoerd om de woning opnieuw conform te maken. Een conforme woning is een woning die voldoet aan de decretaal bepaalde minimale veiligheids- en kwaliteitsnormen.

Vrijstelling naargelang energiescore

Er zal wel rekening worden gehouden met de EPC-score die wordt vastgesteld in het energieprestatiecertificaat (EPC) van de woning. Een EPC is verplicht bij huurwoningen. Een woning voldoet vanaf 2021 aan de dubbelglasnorm, ook al is er niet overal dubbele beglazing aanwezig, als die EPC-score lager ligt dan de grenswaarden die de Vlaamse Regering heeft vastgesteld. Deze grenswaarden zijn momenteel:

  • 600 kWh/m² voor een open bebouwing;
  • 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing;
  • 450 kWh/m² voor een gesloten bebouwing;
  • 400 kWh/m² voor een appartement.

Voorbeeld: een rijwoning met enkele beglazing zal dus niet ongeschikt worden verklaard als deze woning op het moment van het woningonderzoek beschikt over een geldig EPC met een score onder de 450 kWh/m².

Premies

De norm van dubbele beglazing betreft een minimumnorm. Als je gaat investeren kan je kiezen om het enkel glas (of oude dubbele beglazing) te vervangen door hoogrendementsglas waardoor je een premie kan ontvangen van Fluvius. Deze bedraagt 8 euro per m² voor hoogrendementsglas, geplaatst door een aannemer. Verhuur je aan huurders uit een kwetsbare doelgroep of bedraagt de huurprijs van je woning minder dan 524 euro, dan kan je ook de ‘huur- en isolatiepremie’ aanvragen, dit is een premie van 85 euro per m².

Meer informatie

Voor meer informatie rond de dubbelglasnorm en de premies kan je terecht bij de huisvestingsambtenaar van de gemeente via bouwen.wonen@herenthout.be of 014 50 21 21.


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact