Elia voert werken uit op 100 masten tussen Herenthout en Mol

Publicatiedatum: 09 okt 2017

Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, voert sinds enkele maanden onderhoudswerken uit op de 70kV-hoogspanningslijn tussen Herenthout en Mol. Tijdens deze onderhoudswerken verwijdert de netbeheerder loodverf van zo’n 100 masten. De masten worden daarna herschilderd met een nieuwe, milieuveilige verflaag die veroudering en de impact van weersomstandigheden tegengaat. De hoogspanningslijn blijft tijdens de werken deels in dienst.

Werken in gesloten volume
De omgeving rond de masten wordt zorgvuldig afgeschermd met zeilen, zodat er een afgesloten volume ontstaat. De loodverf wordt vervolgens ‘afgebikt’ of verwijderd, waardoor de verfschilfers in het afgesloten volume worden opgevangen. De dagelijkse afvoer en verwerking van de afvalstoffen verloopt via erkende verwerkers. Daarna begint de onderaannemer aan de schilderwerken in de openlucht. Na afloop controleren Elia en een externe bodemdeskundige de directe omgeving van de masten, om te verzekeren dat alle milieumaatregelen nageleefd werden.

Het verloop van de werken wordt gepland naargelang de weersomstandigheden. Zo mag het ’s nachts niet vriezen en de luchtvochtigheid moet onder 80% blijven.

Wat betekent dit voor onze gemeente?
Specifiek voor Herenthout betekent dit dat Elia 4 masten in een nieuw jasje steekt. Ook die pylonen zullen in de loop van april 2017 tot eind 2018 een nieuwe verflaag krijgen.


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact