Inhoud
Onze consumptiemaatschappij produceert veel afval. Grondstoffen duurzaam beheren en efficiënt gebruiken is dan ook een must. Daarnaast moeten we inzetten op een minder vervuilende en afvalarmere productie, een duurzaam aankoopbeleid en duurzaam toerisme. Duurzaam consumeren kan ook door voedselverlies tegen te gaan en door recyclage en hergebruik van afvalproducten.
Onze gemeente zet zich al verschillende jaren in voor duurzame consumptie- en productiepatronen, en mag zich mede daardoor sinds 2012 een FairTradeGemeente noemen. Door de blijvende inspanningen werd dit label bovendien recent hernieuwd en werd dit hernoemd naar Faire Gemeente.
Hoe wordt een gemeente een Faire Gemeente?
Om deze titel te krijgen, moet de gemeente aan zes criteria voldoen:
1 Het lokaal bestuur gebruikt fairtrade-producten.
Het personeel van gemeente en OCMW gebruiken dagelijks fairtrade-koffie. Op recepties aangeboden aan verenigingen worden fairtrade-producten gebruikt. Cadeaus voor jubilarissen en geboortes bevatten fairtrade-producten.
2 Fairtrade-producten moeten in lokale winkels verkocht en in lokale horeca geconsumeerd worden.
De Kruidenfee, Textiel Ledegen, Amphora, Okay, Delhaize, Aldi en ’t Vol Fleske verkopen fairtrade-producten. In Huis Driane en in Huiskamerkaffee Polemiek kan je fairtrade-drankjes verkrijgen.
3 Fairtrade-producten worden gebruikt in scholen, verenigingen en lokale bedrijven.
Gemeenteschool Klim-op en Vrije basisschool De Luchtballon hebben dagelijks fairtrade-koffie voor hun personeel klaarstaan en gebruiken fairtrade-producten tijdens hun activiteiten.
Verenigingen Chiro jongens en meisjes, Jeugdatelier Matsijs, het Rode Kruis, de brandweer, volleybalclub VCHH, de Speelpleinwerking, de Jeugdraad en de catechese gebruiken fairtrade-producten bij hun activiteiten.
De bedrijven DSG Belgium, Kok-Traiteur An Van Bedts, Kapsalon Exclusief, Kapsalon Sandy, Studio Wave en Kapsalon Xsanto gebruiken fairtrade-producten in hun bedrijf.
4 Wanneer een nieuw criteria behaald wordt, moet er voor de nodige media-aandacht gezorgd worden.
De infokrant zorgt voor lokale berichtgeving, maar ook in nationale kranten verschenen artikels ter promotie van fairtrade-activiteiten en duurzame consumptie in onze gemeente.
5 Er is een lokale trekkersgroep, die het initiatief neemt om Faire Gemeente te worden en die de titel ook levendig houdt in de gemeente.
Deze trekkersgroep is een subgroep van de GROS (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking). Zij organiseren regelmatig activiteiten (ook samen met andere verenigingen) om het fairtradebewustzijn bij onze burgers te bevorderen.
Zo hebben zij de afgelopen jaren gezorgd voor een fairtrade-sappentrapper op de buitenspeeldag, een fairtrade-hapje tijdens de hapjeswandeling van de “Week van de Smaak”, een film en fairtrade-product voor al onze schoolkinderen tijdens de Week van de Fair Trade, een chocoladeproeverij i.s.m. Femma, enz.
6 Duurzaam consumeren moet in de gemeente aangemoedigd worden thuis of op de werkvloer of op openbare plaatsen. Dit moet een meerjareninitiatief zijn of jaarlijks moet een nieuw initiatief genomen worden.
Jaarlijks probeert de trekkersgroep duurzame consumptie, nl. consumptie van eigen bodem zodat transport van verre landen niet nodig is, te promoten bij de inwoners van Herenthout. Dit door een evenement te organiseren of aan te sluiten bij een bestaand evenement. Wimpschranshoeve Guy Van Bedts, De Kruidenfee, Imker Ann Baeten en Milkbar Vanessa zorgen daarnaast ook voor de productie van duurzame producten die lokaal geproduceerd worden.
Onze gemeente voldoet aan al deze criteria en is daardoor een Faire Gemeente.