Gemeentelijke milieupremies

Publicatiedatum: 14 jul 2021

Herbruikbare luiers

Gezinnen die kiezen voor herbruikbare voorgevormde katoenen luiers kunnen hiervoor een subsidie krijgen van 100 euro. De premie wordt uitbetaald bij het voorleggen van een minimumfactuur van 200 euro voor de aankoop van de luiers en/of bijhorende benodigdheden. Deze premie is beschikbaar per kindje onder de drie jaar.

Sociale correctie op de diftarfactuur

Mensen met medische aandoening die hierdoor meer afval produceren dan normaal, krijgen jaarlijks rond het einde van oktober een bedrag toegevoegd aan het diftar-saldo van hun gezin. Het gaat hierbij om mensen met bijvoorbeeld een nierdialyse, stomapatiënten of mensen die lijden aan incontinentie.

Het gaat dan om de waarde van 150kg restafval (of 37,50 euro) per persoon met een medische aandoening. De medische aandoening wordt bevestigd met een attest van de arts. Dit attest bezorg je voor één oktober aan de milieudienst van de
gemeente.

Vermeldt het attest dat het probleem van blijvende aard is? Dan moet dit attest maar één keer worden binnengebracht. Zo niet vragen we jaarlijks een vernieuwing.

Gebruik van duurzaam geëxploiteerd hout

Wie bij het bouwen of verbouwen van zijn woning, FSC-hout of gelijkwaardig duurzaam geëxploiteerd hout gebruikt, kan hiervoor een subsidie krijgen. De voorwaarde is dat het hout niet verduurzaamd is en wordt toegepast voor terrassen, gevelbeplanking en aanverwante, buiten- en binnenschrijnwerk en afwerking en volhout. De premie bedraagt 15% van de totale kostprijs van het hout (inclusief BTW) met een maximum van 500 euro.

Hemelwaterputten of infiltratievoorzieningen

Wens je bij een verbouwing een regenwaterput te voorzien, met de bedoeling het water te gebruiken om de toiletten door te spoelen of aan te koppelen aan de wasmachine? Dan kom je in aanmerking voor de subsidie hemelwater voor bestaande woningen. De subsidie bedraagt 0,03 euro per liter waterinhoud met een minimum van 500 euro, vermeerderd met de keuringskosten van PIDPA. De overloop van de hemelwaterput wordt bij voorkeur aangesloten op een infiltratievoorziening. Ook hiervoor zijn subsidies mogelijk via dit subsidiereglement.

Aanplanten van lijnvormige elementen

Baken je je perceel af met aanplantingen en lijnvormige elementen? Dan kom je in aanmerking voor deze gemeentelijke premie. Belangrijk is dat de aanplanting gebeurt met inheemse loofboomsoorten en de struikvormige aanplantingen minimaal 40 cm hoog zijn. De subsidie voor de struikvormige aanplantingen bedraagt 0,10 euro per stuk en voor hoogstammige bomen 20 euro per stuk, met een maximaal bedrag van 200 euro.

Voor meer informatie over de subsidiereglementen en hun voorwaarden kan je terecht bij de milieudienst via milieudienst@herenthout.be.


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact