Huwelijk

Inhoud

Het huwelijk is een verbintenis tussen twee mensen, voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Het huwelijk vindt plaats in het gemeentehuis.

Procedure

Het huwelijk kan voltrokken worden op de volgende dagen en uren:

  • Elke werkdag van 09.00 tot 16.00 uur
  • Zaterdag van 09.00 tot 11.30 uur

Eventueel kan je getuigen aanduiden (maximum 2 per huwelijkspartner) om aanwezig te zijn bij jouw huwelijksvoltrekking. Een getuige moet meerderjarig zijn, maar hoeft geen bloedverwant te zijn.

Op de huwelijksdag word je door een ambtenaar van de burgerlijke stand in de echt verbonden. De ambtenaar maakt dadelijk een huwelijksakte op en ondertekent die digitaal.

Het burgerlijk huwelijk kan pas voltrokken worden minimaal 14 dagen en maximaal 6 maanden na de huwelijksaangifte, op voorwaarde dat alle documenten in orde zijn. Het burgerlijk huwelijk moet plaatsvinden vóór het eventuele religieuze huwelijk.

Wat meebrengen

  • Beide partners moeten hun identiteitskaart meenemen.
  • Als er een huwelijkscontract is, moet je niet langer een attest van de notaris voorleggen. De akte wordt door de notaris geregistreerd in het Centraal Register van Huwelijksovereenkomsten.

Kostprijs

Het huwelijksboekje kost 30,00 euro. Een duplicaat kost eveneens 30,00 euro. Dit moet je persoonlijk aanvragen bij de dienst burgerlijke stand.

Gerelateerde items

Naar top