Infoavond | Dyslexie en dyscalculie

Publicatiedatum: 11 jan 2018

“Mijn dyslexie, die komt door de storm in mijn hoofd” zei Jeff. Dit klinkt vreemd, maar is precies de reden waarom Jeff zijn dyslexie ontwikkelde. Tijdens het leren schrijven van de letters b en d werd het voor Jeff al lastig. Hij draaide telkens de b en d om en las ze soms verkeerd op. Het werd vervelender naarmate de woordjes moeilijker werden. Uiteindelijk schreef Jeff letterlijk de woordklanken op, zoals hij het hoorde. Wanneer de juf vroeg of hij de klankregels niet meer wist, beaamde Jeff dat het stormde in zijn hoofd en hij het zich niet meer kon herinneren. Deze stormachtige chaos in Jeff zijn hoofd is kenmerkend voor veel personen met dyslexie of andere lees- en schrijfproblemen. Deze kinderen hebben namelijk geen stemmetje in hun hoofd dat bevestigt of een woord goed geschreven staat. Eigenlijk best logisch dat je dan niet het verschil hoort tussen de o in boot en boten?

Op 1 februari 2018 geven Natalie Christiaensen en collega Daan de Laat in samenwerking met de bibliotheek van Herenthout een lezing over dyslexie en dyscalculie.

Uit eigen ervaring met dyslexie werkten ze een methode uit waarmee ze kinderen met dyslexie en dyscalculie weer hoop geven.

Door deze kinderen en jongeren intensief te begeleiden, in combinatie met een aangepaste bril pakken ze het probleem aan bij de kern. In Vlaanderen worden kinderen met mogelijke taal- of rekenproblemen eerst langs een logopedist gestuurd. Veel kinderen maken grote sprongen door die aanpak. Sommige kinderen hebben echter een heel andere begeleiding nodig. Voor hen bieden zij een oplossing. Het is de kunst om de ideale match te vinden tussen therapie en kind.

Ze gebruiken de kracht van het beeld-denken om droge materie levendig te maken. Door intensieve begeleiding hielp het Centrum de voorbije jaren enkele honderden kinderen voort. Dat leidde tot enkele mooie succesverhalen die je kan nalezen op de website of Facebookpagina.

De bibliotheek zal tijdens de lezing haar boeken voor en over dyslexie en dyscalculie voorstellen. 

Locatie: Bibliotheek, Zwanenberg 27, Herenthout
Datum en uur: donderdag 1 februari 2018, 19.30u
Inkom: Gratis
Reservatie gewenst: via bibliotheek@herenthout.be of 014 50 10 40.
Info: www.neurovisueelcentrum.be


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact