Laatste wilsbeschikking inzake wijze van teraardebestelling

Wat?

• Je kan zelf bepalen wat er met je lichaam gebeurt na je overlijden; deze keuze kan je vastleggen in de laatste wilsbeschikking.
  • In de laatste wilsbeschikking kan je aangeven:
    • of je kiest voor een traditionele begraving of een crematie;
    • volgens welke levensbeschouwing de eventuele uitvaartplechtigheid moet worden gehouden;
    • in welke gemeente je laatste rustplaats zal zijn;
    • of je een uitvaartcontract hebt.
  • Bij elke overlijden gaat de gemeente na of de overledene een laatste wilsbeschikking heeft laten registreren. Als dit het geval is, gaat de gemeente na of de nabestaanden de wil van de overledene respecteren.
  • Wettelijke wijzen van teaardebestelling na een overlijden:
    • begraving;
    • crematie met asverstrooiing;
    • crematie met asverstrooiing op zee;
    • crematie met bijzetting in columbarium;
    • crematie met begraving van de urne;
    • crematie met uitstrooiing van de as op een andere plaats dan de begraafplaats of zee;
    • crematie met begraving van de as op een andere plaats dan de begraafplaats;
    • crematie met bewaring van de as op een andere plaats dan de begraafplaats.
  • De verklaring kan steeds ingetrokken of gewijzigd worden. Je nabestaanden kunnen echter niets veranderen en moeten je laatste wil nakomen.

Voorwaarden?

• Schriftelijk