Corona

 Coronabrief Herenthout – 1 december 2021

English Version

Coronabrief Herenthout EN – 1 December 2021

Meeste recente wijzigingen 23/05 – deactivering coronabarometer

Vanaf maandag 23 maart wordt de coronabarometer gedeactiveerd. Wat betekent dit?
Het dragen van een mondmasker is niet meer verplicht. Wel blijft het dragen van een mondmasker verplicht vanaf de leeftijd van 12 jaar:
 • in ziekenhuizen
 • bij gezondheidszorgberoepen zoals artsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, apothekers, … (uitgezonderd logopedisten en de psychologen):
  • alle patiënten tijdens hun aanwezigheid in het praktijkgebouw van de voornoemde professionals;
  • al het personeel, en alle bezoekers en patiënten van ziekenhuizen en apotheken.

Ook is het voor medisch kwetsbare mensen aangeraden een FFP2-mondmasker te dragen op plaatsten waar veel mensen samenkomen.

Het is belangrijk om de basisregels tegen de verspreiding van het coronavirus te blijven respecteren. Daarom blijft het belangrijk om:

 • onze sociale contacten te beperken;
 • vooral af te spreken in de buitenlucht;
 • waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te houden of een mondmasker te dragen;
 • eventueel een zelftest te ondergaan indien u deelneemt aan een bijeenkomst.

Ook het goed ventileren van gesloten ruimtes blijft een belangrijke maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus.

Alle verplaatsingen in eigen land zijn toegestaan. Ook reizen naar het buitenland is weer mogelijk.

Is een coronatest zinvol voor mij? Vul de vragenlijst in.

Twijfel je of een coronatest zinvol is voor jou? Daarvoor hoef je niet meteen naar de huisarts te bellen. Online kan je een vragenlijst invullen en zo inschatten of een test voor jou zinvol is.

Blijkt uit de vragenlijst dat je milde symptomen hebt die kunnen wijzen op corona? Dan kan je na het doorlopen van de vragenlijst zelf een code aanmaken om een coronatest te laten afnemen. Met de aangemaakte code kan je via www.mijngezondheid.be een afspraak maken in één van de beschikbare testcentra.

Let op: deze vragenlijst kan een medisch onderzoek niet vervangen. Indien je ernstige symptomen vertoont, tot een risicogroep behoort of je gezondheidstoestand snel achteruit gaat, neem dan altijd contact op met een arts.

Testcentrum Teunenberg gesloten vanaf 25 maart

Het testcentrum op domein Teunenberg in Olen is sinds 25 maart gesloten. De huisartsenkring en lokale burgemeesters namen deze beslissing met het oog op het aangepast testbeleid en de sterk verminderde vraag naar PCR-testen. In het testcentrum konden mensen uit Neteland, Lille, Kasterlee en Westerlo de voorbije maanden terecht voor een coronatest.

Testcentrum Geel

De sluiting van het testcentrum in Olen betekent niet dat inwoners voortaan aan hun lot worden overgelaten. De huisartsenkring Zuiderkempen slaat immers de handen in elkaar met het testcentrum aan het ziekenhuis in Geel. Deze samenwerking heeft als voordeel dat er efficiënter en vanuit één centraal gelegen locatie kan gewerkt worden. In het testcentrum van Geel kunnen nu ook mensen uit Neteland, Lille, Kasterlee en Westerlo terecht voor een test. Via www.mijncoronatest.be kan je een code aanmaken om er vervolgens een afspraak in te plannen. Ook in omliggende labo’s kan via die weg een PCR-test ingepland worden.

Bij verschillende apotheken in de buurt is er na afspraak via www.apotheek.be nog steeds een mogelijkheid voor een snelle antigeentest. Twijfel je of je symptomen hebt die mogelijk op Corona kunnen wijzen? De vragenlijst op  www.mijncoronatest.be helpt je inschatten of een coronatest al dan niet zinvol is.

Hulp nodig

Voor vragen over het coronavirus, testing en quarantaine kan je van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur terecht op de algemene Covid-19-infolijn van de overheid op het nummer 0800 14 689.

Afspraak voor vaccinatie nodig?

Eind maart sloot het vaccinatiecentrum in Grobbendonk. Wie nog gevaccineerd wenst te worden, zal één keer per maand in AZ Herentals terechtkunnen. Dit telkens op een vrijdagnamiddag en -avond.

 Wanneer kan je gevaccineerd worden in AZ Herentals?

 • Vrijdag 24 juni 2022
 • Vrijdag 15 juli 2022
 • Vrijdag 26 augustus 2022

Hoe je afspraak inplannen?

 • Heb je een geldige vaccinatiecode? Boek je afspraak via https://covidvaccin.doclr.be/
 • Heb je geen geldige vaccinatiecode? Stuur een mailtje naar vaccinatie@elzmiddenkempen.be met vermelding van je rijksregisternummer, of bel naar het callcenter via 014 80 09 80 (elke werkdag tussen 9 en 11 uur).

Waar bevindt zich het vaccinatiecentrum in AZ Herentals?

Je vindt het vaccinatiecentrum in AZ Herentals aan blok K, op het gelijkvloers. Er zal duidelijke bewegwijzering staan. Parkeren doe je gratis, je ontvangt in het vaccinatiecentrum een parkeerkaartje.

Vragen?

 • Lukt het niet je afspraak online in te boeken? Het callcenter is elke werkdag bereikbaar van 9 tot 11 uur via 014 80 09 80.
  • Bel hiervoor niet naar AZ Herentals. De medewerkers van het ziekenhuis hebben geen toegang tot het afsprakensysteem.
 • Heb je algemene vragen rond vaccineren? Neem dan contact op met het nummer 1700.

Je Covid Safe Ticket aanvragen

Je kan je Corona Safe Ticket op verschillende manieren aanvragen.

 • Op je smartphone via de CovidSafeBe-app in de Google Play Store of in de Apple App Store.
 • Online met ItsMe of een kaartlezer en je identiteitskaart via
 • Een papieren versie via de telefoon op het nummer 078 78 78 50, op weekdagen van 9 tot 19 uur en op zaterdag van 10 tot 18 uur. Houd je eID of rijksregisternummer bij de hand als je belt. Houd rekening met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van één week.

Info coronavirus

Heb je coronasymptomen? Vraag een testcode aan!

Surf naar www.mijngezondheid.be en vul de vragenlijst in. De evaluatietool genereert een testcode indien nodig. Hiermee kun je een afspraak maken in een testcentrum of bij de apotheker.

Heb je vragen over de quarantaine- en isolatieregels?

Je kan alle info over het coronavirus vinden op www.info-coronavirus.be.

Heb je vragen over je vaccinatie?

Bel naar het callcenter van ELZ Middenkempen via 014 80 09 80 (elke werkdag tussen 9 en 11 uur).

Boostervaccin voor jongeren van 12 tot 17 jaar

De Vlaamse Regering heeft beslist dat alle jongeren tussen 12 en 17 jaar de kans krijgen om een boostervaccin te halen. Minstens één van de ouders/voogden moet hiervoor een toestemmingsdocument ondertekenen. Er worden geen uitnodigingen verstuurd. Je moet dus zelf een afspraak boeken.

Vanaf april kan je enkel nog een afspraak maken in AZ Herentals. Boek je afspraak via https://bit.ly/vaccinatieELZMiddenkempen

Breng jouw identiteitskaart en het ondertekende toestemmingsdocument mee.

Voor de meest recente info, neem een kijkje op de officiële corona-website van de overheid.


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact