Algemeen

Coronavragen

Voor alle algemene vragen over corona kan je naar het federale call center bellen. Voor vragen over gezondheid en openbare orde is dat tel. 0800 14 689. Voor vragen over economie is dat tel. 0800 120 33.

Een antwoord op veelgestelde vragen vind je ook op www.info-coronavirus.be/nl/faq.

Iets nodig van de diensten van de gemeente?

Je kan bij de gemeentelijke diensten enkel terecht op afspraak. Maak je afspraak via 014 50 21 21 of info@herenthout.be.

De dienstverlening blijft ook digitaal (e-loket en mail) gegarandeerd.

Veel attesten uit het Rijksregister en attesten Burgerlijke Stand (opgemaakt na 31 maart 2019) kan je ook terugvinden in ‘Mijn Dossier’. Dat is de online toepassing die 24u op 24 en 7 dagen op 7 bereikbaar is. Je kan je attesten en akten makkelijk van thuis uit downloaden.

Respecteer de zes gouden regels: 

 1. Was regelmatig je handen.
 2. Geef geen hand of kus bij een begroeting.
 3. Hou anderhalve meter afstand. Dit geldt niet voor mensen uit hetzelfde huishouden, kinderen jonger dan twaalf onder elkaar en mensen uit de bubbel.
 4. Neem extra voorzorgsmaatregelen bij mensen in een risicogroep (ouderen, mensen met ademhalingsproblemen).
 5. Doe je activiteit bij voorkeur buiten. Als dit niet kan, zorg dan dat de ruimte voldoende wordt verlucht.
 6. Groepsbijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal 10 personen, inclusief kinderen. Dit geldt voor alle bijeenkomsten, ongeacht of ze thuis of buitenshuis plaatsvinden (bijvoorbeeld in het park).

Mogelijke patiënten

Denk je dat je besmet bent met COVID-19, dan bel je met je huisarts. Als je effectief met COVID-19 bent besmet, dan vind je hier de richtlijnen voor jouw basishygiëne.

COVID-19 is uitziekbaar zoals andere griep. Je kunt gewoon uitzieken thuis, zeker als je in goede gezondheid bent. Bij twijfel, bel naar je arts.

Wij hebben afspraken gemaakt met alle Herenthoutse huisartsen wat te doen bij een eventuele besmetting op Herenthouts grondgebied.

Zorg voor elkaar

 • Informeer bij ouders en oudere buren of alles in orde is. Ga voor hen naar de winkel en doe een praatje.
 • Noodsituatie? Politie: 101 / Medische noodhulp: 112
 • Professionele hulp: Bel of chat met hulplijn 1712 bij vragen over geweld. Gratis en anoniem.
  1712 is een professionele hulplijn voor burgers die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermishandeling. 1712 is er zowel voor minderjarigen als voor volwassenen. 1712 is er voor slachtoffers, daders en omstaanders van geweld. De hulplijn is gratis en anoniem. 1712 kun je elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat bereiken. Meer info vind je op 1712.be.

“Masker 19” codewoord tegen huiselijk geweld

Een slachtoffer van huiselijk geweld kan bij de apotheker vragen naar een ‘masker 19’. De apotheker zal antwoorden dat dit type masker moet besteld worden waarna hij de contactgegevens (waaronder het adres) van het slachtoffer vraagt. De apotheker kan op die manier de politie contacteren en ze naar het desbetreffende adres sturen. De politie gaat vervolgens ter plaatse kijken, bemiddelt en neemt indien nodig actie.

Meer info


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact