Mondmaskers

Het antwoord op veelgestelde vragen vind je op deze pagina: Veelgestelde vragen over mondmaskers

De verspreiding van mondmaskers gebeurt in onze regio door de vijf gemeenten van Neteland. We willen er voor zorgen dat iedereen die een mondmasker nodig heeft, er ook een zal hebben. Om de voorraad mondmaskers op te bouwen, zetten we maximaal lokaal en sociaal in. We bekomen mondmaskers via:

  • vrijwilligers die in naaiatelier ’t Snitteke in de sporthal mondmaskers maken.
  • vrijwilligers die thuis mondmaskers maken, al dan niet met zelfmaakpakketjes die via het lokaal bestuur ter beschikking zijn gesteld.
  • aankoop bij de sociale werkplaats Kaliber uit Herentals, waar mensen met een handicap werken.
  • de samenaankoop van mondmaskers door IOK.

Vraag je mondmasker aan

Je kunt online of telefonisch je mondmasker aanvragen. We vragen je wel om enkel een mondmasker aan te vragen, als je er effectief een nodig hebt. Heel wat mensen hebben thuis immers al een mondmasker, zelfgemaakt, gekocht of ontvangen via hun werkgever. We willen op dit moment eerst aan de belangrijkste noden tegemoet komen.

Je kunt je mondmasker aanvragen via www.herenthout.be/mondmasker of via 0490 66 72 98 (elke werkdag tussen 9 en 12 uur).

We leveren gefaseerd en naargelang de stock wordt aangevuld. De bedeling zelf gebeurt huis aan huis, op basis van het aantal aanvragen.

We kunnen onmogelijk alle aanvragen tegelijkertijd verwerken. We vragen daarom geduld uit te oefenen en ons niet meteen op te bellen met vragen over de leverdatum.

Wil je graag thuis mondmaskers helpen maken met aangeleverd materiaal?

Als je een zelfmaakpakketje wenst, laat je dit telefonisch weten via het nummer 014 51 62 06 of via mail naar sportdienst@herenthout.be. Een medewerker van het lokaal bestuur bezorgt het pakket dan bij jou thuis en haalt nadien ook de gemaakte mondmaskers opnieuw op. In het pakketje zit al het benodigde materiaal voor 10 mondmaskers en een patroon. Was tijdens het naaien je handen zo vaak mogelijk en stop de mondmaskers in een afsluitbare zak (bv. diepvrieszakjes). De maskers worden na inlevering vijf dagen in afzondering geplaatst en pas verspreid wanneer ze voor 100 procent veilig zijn.

Wil je graag mondmaskers helpen maken in naaiatelier ’t Snitteke?

Het naaiatelier in de sporthal gaat telkens door op dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Je hoeft niet heel deze periode aanwezig te zijn. Je bepaalt zelf vanaf en tot hoe laat je komt helpen. Er wordt catering voorzien voor diegenen die een hele dag aanwezig zijn. Er kunnen telkens 10 naai(st)ers in het atelier terecht. Laat zeker vooraf weten wanneer je komt. Ook als je niet kunt naaien, mag je komen helpen. Er zijn voldoende andere taken.

Alle materiaal en benodigdheden (behalve een naaimachine) zijn voorzien, maar indien je zelf nuttig materiaal ter beschikking hebt, mag je deze zeker ook meebrengen.

Interesse? Contacteer ons dan via het nummer 014 51 62 06, via mail sportdienst@herenthout.be of via de website www.herenthout.be/herenthouthelpt/.

Doe beroep op de lokale stoffenateliers

We wijzen je er graag op dat er verschillende stoffenateliers zijn in onze regio die op dit moment ook mondmaskers, weliswaar tegen betaling, aanbieden. Zij zijn een uitstekend alternatief voor de gratis mondmaskers die de regio Neteland verspreidt. Mocht je dus nood hebben aan extra mondmaskers, dan kan je er daar zeker ook bestellen. Van de federale overheid ontvang je later ook nog een tweede mondmasker.

Hoe gebruik je correct een mondmasker?

Vanaf de leeftijd van 12 jaar draag je vanaf maandag 4 mei een mondmasker:

  • op het openbaar vervoer en in de scholen (verplicht)
  • in bedrijven waar de fysieke afstand niet kan gegarandeerd worden (verplicht)
  • op andere openbare plaatsen, zoals bijvoorbeeld in winkels (sterk aanbevolen)

Als je een mondmasker draagt, hoe doe je het aan en uit zonder jezelf alsnog te besmetten? In dit filmpje vind je handige informatie. We hebben ook een gedrukte handleiding ter beschikking, die in het pakket met je mondmasker zal meegeleverd worden.

Wanneer moet ik een mondmasker dragen?

Het dragen van een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer voor reizigers ouder dan 12 jaar en in bedrijven waar de fysieke afstand niet gevolgd kan worden. Deze verplichting geldt ook als je alleen in de trein zit. Een mondmasker zorgt er namelijk ook voor dat je minder kans hebt om een oppervlak, dat door veel mensen wordt aangeraakt, te besmetten.

Het dragen van een mondmasker wordt aanbevolen voor iedereen die het correct kan dragen en die in nauw contact staat met andere personen, dit betekent minder dan 1,5 meter afstand of in openbare ruimtes. Het dragen van een mondmasker is zeker aangeraden als je in contact komt met een kwetsbaar persoon.

Mondmaskers verkleinen het risico op besmetting, maar afstand houden en de hygiënische maatregelen volgen zijn in dat opzicht nog altijd veel doeltreffender!


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact