Mondmaskers

Vraag je mondmasker aan

Je kunt online of telefonisch je mondmasker aanvragen. We vragen je wel om enkel een mondmasker aan te vragen, als je er effectief een nodig hebt. Heel wat mensen hebben thuis immers al een mondmasker, zelfgemaakt, gekocht of ontvangen via hun werkgever.

Je kunt je mondmasker aanvragen via www.herenthout.be/mondmasker of via 014 50 21 21.

Hoe gebruik je correct een mondmasker?

Als je een mondmasker draagt, hoe doe je het aan en uit zonder jezelf alsnog te besmetten? In dit filmpje vind je handige informatie. We hebben ook een gedrukte handleiding ter beschikking.

Wanneer moet ik een mondmasker dragen?

Mondmaskers zijn verplicht op het publiek domein en elke private maar voor het publiek toegankelijke plaats (zoals private tennisclubs) in de volledige provincie Antwerpen. Of je nu in een drukke winkelstraat bent of gaat wandelen met je hond, de regel is: je draagt vanaf de leeftijd van 12 jaar overal een mondmasker van zodra je je woning verlaat en het publiek domein betreedt. Handhaving zal in eerste instantie gebeuren op de drukkere plaatsen/hotspots waar dit het hardst nodig is. Er zal hier consequent worden gecontroleerd.

Waarom geldt er ook een mondmaskerplicht wanneer je zo goed als alleen op straat bent en niet alleen in drukke buurten?

Net door één algemene regel in te voeren vermijden we interpretaties rond het woord ‘drukte’. Sommige mensen vinden het druk wanneer er tien mensen rondlopen op het openbaar domein. Anderen pas wanneer er vijftig mensen zijn. Door overal mondmaskers te verplichten is het voor iedereen duidelijk en is er geen verdere verwarring mogelijk. Dus: draag een mondmasker, respecteer de sociale afstand en was regelmatig je handen. Neem je verantwoordelijkheid en zorg zo voor jezelf en voor je naasten.

Geen mondmaskerplicht tijdens intensief sporten:

Tijdens intensief sporten (bijvoorbeeld hardlopen of wielrennen) moet je geen mondmasker dragen op voorwaarde dat:

  • het sporten plaatsvindt in een daartoe bestemde sportinfrastructuur;
  • en/of op plaatsen en momenten waarop het risico op overdracht van het virus zeer klein is (bijvoorbeeld wanneer je slechts heel even een enkeling kruist of passeert in openlucht).
  • voor het sporten én zodra je klaar bent, zet je wel op publiek toegankelijke plaatsen verplicht een masker op.
  • opgelet: wanneer je in groep fietst, loopt, … (max. 10 personen voor +18-jarigen) geldt de mondmaskerplicht wel als de sociale afstand van 1,5 meter niet kan gegarandeerd worden. Contactsporten zoals karate en judo zijn verboden.

Ook tijdens het nuttigen van eten en drinken en thuis hoef je geen mondmasker te dragen.

Mondmaskers verkleinen het risico op besmetting, maar afstand houden en de hygiënische maatregelen volgen zijn in dat opzicht nog altijd veel doeltreffender!


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact