Kledingwinkels gezocht voor screening energieverbruik

Publicatiedatum: 28 nov 2017

Voor het derde jaar op rij voeren de studenten energietechnologie aan Thomas More Kempen energiescreenings uit bij handelszaken. Dit jaar ligt de focus op kledingzaken.

Doel van het project is om met de studenten het energieverbruik van kledingwinkels in kaart te brengen en aanbevelingen te doen om hun energiefactuur te doen dalen. Daarmee ondersteunen de studenten de doelstelling van Kempen2020, het engagement van 29 Kempense gemeenten om 20 % CO2 te besparen tegen 2020.

In de eerste fase van het project worden er kledingwinkels uit de regio Kempen gezocht om deel te nemen aan het project. Geselecteerde handelszaken worden persoonlijk op de hoogte gebracht. In een tweede fase voeren teams van vier studenten energiescans uit in de geselecteerde kledingwinkels. De resultaten van deze scans worden geanalyseerd en vergeleken met andere handelszaken. Deelnemers krijgen vervolgens advies en worden begeleid om hun energieverbruik te doen dalen. De resultaten van het project worden voorgesteld op een evenement met alle betrokken partners. Het project loopt van 13 februari tot 5 mei 2018.

Lien Mertens, docente bij Thomas More: “Door te focussen op kledingzaken kunnen we de studenten meerwaarde laten creëren vanuit samenwerking. De studenten vergelijken de energieverbruiken van verschillende kledingzaken en onderzoeken waar een kledingzaak zich situeert ten opzichte van het gemiddelde. Op die manier worden probleemsituaties sneller gedetecteerd.”

Tom Soffers van kledingwinkel Fred & Ginger uit Mol nam enkele jaren geleden deel aan de energiestudie. “Wij gingen ervan uit dat verwarming onze grootste kost was en dat een investering in renovatie van de verwarmingsketel de beste strategie zou zijn. De audit wees echter uit dat verlichting veruit de grootste energie-slokop is en een investering in nieuwe LED-armaturen zich veel sneller zou terugbetalen.”

Spreekt dit project jou aan? Heb je een kledingwinkel en wil je graag jouw energieverbruik eens grondig onder de loep nemen? Geïnteresseerde kledingwinkels kunnen zich aanmelden tot 22 januari 2018 via www.kempen2020.be.

Meer informatie over het project en de voorwaarden vind je op www.kempen2020.be. Je kan je vragen ook stellen aan Lien Mertens, lien.mertens@thomasmore.be, T 0474 53 06 81 of Ellen Leys, ellen.leys@iok.be, T 014 56 45 15.

 


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact