Laat je registreren als orgaandonor

Publicatiedatum: 09 okt 2018

In België wachten jaarlijks meer dan duizend burgers op een orgaan om verder te kunnen leven. Ook al behoort ons land bij de Europese top op het vlak van orgaandonatie, bij sommige patiënten is de wachttijd te lang en heeft dit fatale gevolgen voor hen. We kunnen allemaal donor worden, maar iedereen kan ook op een dag ontvanger worden.

Door je in te schrijven in je gemeente om aan te geven dat je orgaandonor wil zijn na je overlijden, vermijd je de beslissing bij je nabestaanden in een zwaar emotioneel moment: ze moeten niet in jouw plaats beslissen! Kom langs tijdens de openingsuren van het gemeentehuis en vul je formulier in.

Het principe van de Belgische wetgeving

In België is de wet voor het afstaan en transplanteren van organen gebaseerd op het principe “ stilzwijgende toestemming”. Elke Belg is dus een veronderstelde donor, tenzij hij/zij officieel heeft geweigerd tijdens zijn/haar leven. Desondanks weigeren in de praktijk 12 tot 13% van de families het afstaan van orgaan door gebrek aan informatie over de wil van de overledene.

Campagne Beldonor

In 2005 besloot de minister van Volksgezondheid een sensibiliseringscampagne te lanceren over orgaandonatie. Sedertdien ondernam de FOD Volksgezondheid heel wat acties ter ondersteuning van de transplantatiecoördinatoren, lokale donorcoördinatoren, de verenigingen van donorfamilies en transplantatiepatiënten die al jarenlang allerlei activiteiten organiseren.

 


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact