Inhoud
Sterilisatie, identificatie en registratie van huiskatten is wettelijk verplicht
Vaak zijn de ‘wilde’ katten de nakomelingen van onze eigen huispoezen. Daarom zijn eigenaars bij wet verplicht om hun eigen poes of kater te laten steriliseren of castreren. Dit betekent dat elke fokker, asiel en eigenaar elke kat die wordt geboren, weggegeven, verkocht of geadopteerd, moet identificeren en steriliseren/castreren.
Zo’n verplichte identificatie bestaat uit het onderhuids aanbrengen van een microchip in de hals van de kat door de dierenarts. Zonder registratie heeft de plaatsing van een microchip geen zin. Door de registratie van het unieke nummer in een centrale databank wordt de kat verbonden aan het adres en telefoonnummer van de eigenaar. Elke dierenarts, asiel of politieagent heeft een chiplezer waarmee ze een verloren gelopen kat kunnen identificeren en de eigenaar opzoeken via idchips.com.
Procedure
Wie overlast heeft van zwerfkatten, meldt dit via het digitaal loket (aanvraag kattenbak). De technische dienst levert vangkooien die je in je tuin plaatst of die op het openbaar domein worden opgesteld. Zodra het diertje is gevangen, verwittig je de technische dienst die de dieren ophaalt.
Gaat het om een wilde kat, dan brengt de technische dienst de kat naar de dierenarts die deze onderzoekt en test op aids of leucose. Is het diertje ziek, dan laten we het inslapen. Gezonde katten worden gesteriliseerd of gecastreerd en gemerkt met een knip in de oor. Nadien worden ze terug uitgezet op de plaats waar ze werden afgevangen.
Zit er een tamme kat in de vangkooi, dan gaat de technische dienst na of de kat kan worden gelinkt aan een eigenaar (via chip of bandje). De andere tamme katten worden opgevangen door een vrijwilliger die de katten 15 dagen een thuis zal geven. Hebben de eigenaars zich in die tijd niet gemeld, dan worden de katten via het dierenasiel vzw Unco-Jerry te Westerlo ter adoptie aangeboden.
Telkens er een vangactie doorgaat, informeren we de buurtbewoners hierover en plaatsen we signalisatiebordjes om aan te geven dat er vangbakken worden geplaatst. Hierdoor krijgt de buurt de kans om zijn/haar kat in de periode van de vangactie binnen te houden of te voorzien van een halsbandje.
Ben je je kat kwijt, check dan zeker de facebookpagina ‘Zwerfkattenproject Herenthout’ of ze afgevangen is via het zwerfkattenproject. Je mag ook contact opnemen met de milieudienst.