Nationale Veiligheidsraad kondigt bijkomende mondmasker- en registratieplicht aan, geen nieuwe versoepelingen

Publicatiedatum: 23 jul 2020

De Nationale Veiligheidsraad heeft donderdag 23 juli opnieuw vergaderd over de verdere aanpak van het coronavirus. Omwille van een nieuwe heropflakkering van de epidemie in ons land komen er geen nieuwe versoepelingen. Er komen daarentegen wel enkele bijkomende maatregelen om het virus terug te dringen.

Vanaf zaterdag 25 juli wordt het dragen van een mondmasker verplicht op enkele bijkomende plaatsen:

 • voor klanten in de horeca. Enkel wanneer je aan tafel zit, mag je het mondmasker afzetten.
 • op openbare markten, rommelmarkten, kermissen, …
 • in winkelstraten
 • in openbare gebouwen
 • op andere plaatsen waar veel mensen bij elkaar zijn en afstand houden moeilijker is (zowel publiek als privé)

Het dragen van een mondmasker was eerder al verplicht:

 • in winkels en winkelcentra.
 • in bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken.
 • op het openbaar vervoer (reizigers én chauffeurs, tenzij deze laatsten in een afgesloten cabine zitten).
 • voor marktkramers en hun personeel.
 • voor contactberoepen en hun klanten vanaf de leeftijd van 12 jaar. Het masker van de klant mag alleen worden verwijderd voor een specifieke gelaatsbehandeling en alleen voor de tijd die strikt noodzakelijk is voor deze behandeling.
 • voor het horecapersoneel in de zaal.
 • voor het horecapersoneel in de keuken, met uitsluiting van functies waarvoor een afstand van 1,5 meter kan worden gerespecteerd.

Opgelet: mondmaskers zijn slechts een bijkomende bescherming. Het blijft van groot belang om de gouden regels strikt te blijven opvolgen. De regels: was regelmatig je handen, geef geen hand of kus bij een begroeting, hou anderhalve meter afstand (dit geldt niet voor mensen uit hetzelfde huishouden, kinderen jonger dan twaalf onder elkaar en mensen uit de bubbel), neem extra voorzorgsmaatregelen bij mensen in een risicogroep zoals ouderen of mensen met ademhalingsproblemen, doe je activiteit bij voorkeur buiten, beperk groepsbijeenkomsten thuis én buitenshuis tot maximaal 15 personen inclusief kinderen.

Het sluitingsuur van nachtwinkels wordt vervroegd van 1.00 naar 22.00 uur om samenscholingen tegen te gaan.

De bubbel van 15 personen per week blijft behouden, je huisgenoten niet meegerekend. In praktijk betekent dit het volgende: je mag maximaal met 15 mensen per week contact hebben (buiten je huisgenoten), je mag maximaal met 15 mensen tegelijk samen zijn (dit is inclusief je huisgenoten). Houd je hier strikt aan!

Vanaf zaterdag 25 juli moet de horeca verplicht aanwezigheidslijsten bijhouden. Eén iemand per tafel moet contactgegevens achterlaten om contactopsporing te vergemakkelijken. De horeca-uitbaters houden de gegevens verplicht 14 dagen bij. Horecazaken vinden tegen zaterdag 25 juli een standaardformulier dat ze kunnen gebruiken voor registratieplicht op de website van FOD Economie.

De geplande versoepelingen vanaf augustus voor feesten en evenementen komen er niet omwille van de toenemende besmettingen.

De rol van de lokale besturen wordt belangrijker. Burgemeesters kunnen ingrijpen wanneer er zich binnen hun gemeente een besmettingshaard voordoet, met in het meest verregaande scenario een lokale lockdown.

Respecteer alle veiligheidsregels ook wanneer je op vakantie bent in het buitenland. Ook daar is het virus nog steeds aanwezig. Samen zorgen we voor elkaars veiligheid. Op de website van FOD Buitenlandse zaken vind je de meest recente info terug. Iedereen die terugkeert uit vakantie met eender welk vervoersmiddel moet bijkomend 48 uur voor terugkomst een formulier invullen op het internet. Invullen is verplicht voor iedereen, of je nu uit een groene, oranje of rode zone komt.


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact