De nieuwe PMD-zak: sorteren wordt eenvoudiger

Publicatiedatum: 16 feb 2021

In de PMD-zak mochten tot nu toe enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Vanaf 1 maart kan je er ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen in kwijt. Allemaal samen in dezelfde zak.

Waarom mogen alle verpakkingen nu samen in één zak?

De blauwe PMD-zak werd meer dan 20 jaar geleden ingevoerd in België. Met succes, want nergens wordt meer gesorteerd en gerecycleerd dan in ons land. Door goed te sorteren kunnen we gebruikte verpakkingen opnieuw inzetten als grondstof. De tijd staat intussen niet stil. Sorteermachines worden moderner en zo kunnen we steeds meer verpakkingen sorteren en recycleren.

Mag ik de oude PMD-zakken nog gebruiken?

Ja. De oude PMD-zakken mag je blijven gebruiken. Ze zijn onbeperkt geldig en kan je vanaf 1 maart volgens de nieuwe regels gewoon verder gebruiken en aanbieden voor de PMD-ophaling aan huis. Een PMD-zak kost 0,15 euro, een uniforme prijs in alle Kempense gemeenten.

Heb je nog groene zakken?

De groene zakken zijn vanaf 1 maart overbodig, want alle (huishoudelijke) plastic verpakkingen mogen dan ook in de blauwe PMD-zak. Heb je nog groene zakken? Geen nood, er is een overgangsperiode. Tot 30 juni kan je volle groene zakken nog afleveren op het recyclagepark.

Waarom is de nieuwe blauwe zak’ beter voor mijn portemonnee?
Dankzij de ‘nieuwe blauwe zak’ zal iedereen een pak minder restafval hebben. We schatten dat het per inwoner jaarlijks om 8 kilogram gaat. En aangezien de tarieven voor huisvuil in de meeste gemeenten een stuk hoger liggen dan die voor PMD, betekent de nieuwe blauwe zak een mooie besparing.

Een handig overzicht van alles wat je moeten weten over de nieuwe PMD-zak vind je op de website van FostPlus: De Nieuwe Blauwe Zak.


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact