Nieuwjaarke Zoete

Publicatiedatum: 16 nov 2017

Tijdens het laatste weekend van dit jaar trekken heel wat kinderen weer lachend door de straten. Gewapend met alleen een zangzak en hun stem gaan zij van deur tot deur om wat snoep of een centje bij elkaar te zingen. Traditioneel zingen onze kinderen met oudjaar, op 31 december dus. Maar als oudjaar op een zondag valt, dan wordt alles een dagje vervroegd. In Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Koningshooikt, Lille, Nijlen, Putte en Vorselaar zingen ze dus op 30 december 2017, in Lier en Olen blijft dit wel op 31 december 2017.

Dit jaar trakteren we de jongste zangertjes op een kleurrijk zangzakje. De zakjes zullen overal in de regio opduiken want ze zullen via de jeugddiensten in de scholen aan de 4-jarigen verdeeld worden in de twee weken voor de Kerstvakantie. Zo probeert Kempens Karakter de oergezellige traditie van het nieuwjaarszingen in ere te houden.

 

Jij kan daarbij helpen! Deel je foto’s en filmpjes van jouw Nieuwjaarke Zoete zingen op deze facebookpagina. We zijn ook heel benieuwd naar nieuwe (of oude) liedjes!

Waarom op zaterdag 30 december?

Deze wisseling van datum maakt al meer dan 100 jaar deel uit van de traditie. Dat zou komen doordat men vroeger op zondagmorgen naar de kerk ging. De kinderen die gingen zingen, stonden dan dikwijls voor een gesloten deur. Tegenwoordig gaan veel kinderen ook langs bij lokale handelaars. En die zijn niet allemaal open op zondag.

Het voordeel van op zaterdag zingen blijft dus, ook al is de achterliggende reden in de loop der jaren wat veranderd. Hou er dus zeker rekening mee dat er dit jaar gezongen wordt op zaterdag 30 december!


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact