10-daagse van de geestelijke gezondheid

Gepubliceerd op  woensdag 13 sep 2023 om 16:55 uur
Van 1 tot 10 oktober organiseert onze gemeente verschillende activiteiten rond mentale gezondheid. Check hier het programma!

Postkaartenactie

Elkaar ontmoeten en sociaal contact is essentieel voor je geestelijke gezondheid. Het stelt mensen in staat om gevoelens, zorgen en vreugde te delen met elkaar. Verschillende onderzoeken toonden reeds aan dat mensen met sterke sociale banden een lagere risico op verschillende gezondheidsproblemen hebben, zoals depressie, angst, eenzaamheid, hoge bloeddruk en hartziekten. Sociale interactie versterkt bovendien je immuunsysteem en je algemene gezondheid.

Het is net daarom dat het lokaal bestuur zijn inwoners wil helpen te herinneren aan het belang van elkaar ontmoeten. In de hectiek van de hedendaagse samenleving en tijdsgebrek staat elkaar ‘echt’ ontmoeten namelijk niet steeds prioritair op je to-do lijstje.

Tijdens de 10-daagse van de geestelijke gezondheid willen wij hier samen met jullie verandering in brengen. Stuur je buur, kennis, vriend, familie of zelfs iemand die je helemaal niet kent, een kaartje en tover een glimlach op hun gezicht. Wie weet eindigt dit wel in een gezellig uitje, een stukje taart of gewoon een leuke babbel?

Scheur de postkaarten uit de infokrant van september en verras er iemand mee. Heb je een fijne postkaart ontvangen? Laat het ons dan weten via communicatie@herenthout.be. Noteer welke boodschap je gekregen hebt en maak kans op een cadeaubon van onze gemeente om jullie uitje met een lekker etentje te ondersteunen.

Wil je nog extra postkaarten? Deze zijn af te halen op de verschillende gemeentelijke diensten.

Open Geestdagen op zaterdag 7 en zondag 8 oktober

Te Gek!? organiseert op zaterdag 7 en zondag 8 oktober 2023 de eerste Open Geestdagen. De geestelijke gezondheidszorg zet dat weeken in Vlaanderen voor het eerst de deuren wijd open voor het publiek.

Ook in jouw buurt ben je in het weekend van 7 en 8 oktober welkom in verschillende soorten zorgorganisaties voor geestelijke gezondheid. Check welke organisaties deelnemen en welke initiatieven er in jouw buurt plaatsvinden: workshops, rondleidingen, wandelingen, lezingen, theatervoorstellingen, muziekoptredens ...

Opgelet: nog niet alle initiatieven en activiteiten staan online. Check dus regelmatig deze website voor updates!

Meer info: www.tegek.be/campagnes/opengeestdagen/over-de-open-geestdagen of via LDC Huis Driane - T 014 50 77 11

Lezing boek ‘De Papa Handleiding’ van Arnoleon

De Papa Handleiding, “Het boek dat je als (aanstaande) papa van jonge kinderen moet gelezen hebben”. Dat zegt alleszins de achterflap van het boek van Arno Van de Velde, ook bekend als Arnoleon. 

Arnoleon is papa van twee kleine deugnieten. Zelf voelde hij de constante druk om het zo goed mogelijk te doen. Sociale media, andere ouders, boeken … ze zeggen allemaal hoe het moet (en spreken elkaar ook allemaal tegen!). In dit boek schreef hij enkele dingen van zich af.

In ‘De Papa Handleiding, een terugblik’, wil hij al zijn kennis, ervaring en inzichten over het ouderschap op een grappige manier delen. Hij deelt de duizenden kleine aha-momentjes die hij had en alle clichés komen aan bod, net zoals alle dingen die hij nét niet verwacht had. Aan de hand van hilarische cartoons toont hij heel herkenbare situaties over het papa-zijn.

  • Wanneer: maandag 2 oktober - 19.30 uur
  • Waar: Sint-Gummaruskerk
  • Inkom: gratis
  • Inschrijven via het formulier onderaan

Lezing ‘Oma, kan jij ze van school halen?

Herkenbare en hedendaagse uitdagingen én geneugten van grootouders’

Oma en opa zijn, het brengt soms onverwachte uitdagingen met zich mee. Want hoe vind je een goede balans tussen mee opvoeden en lekker verwennen? Hoe geef je aan waar je grenzen liggen? Wat als de opvang van je kleinkinderen wat te vermoeiend wordt? En vooral: hoe word je de oma of opa die je altijd al had willen zijn?

Grootoudercoach ‘Bieke Geenen’ speelt in haar boek ‘Opa en Oma zonder stress’ in op deze vragen. In haar lezing wil ze een antwoord bieden op deze vragen met praktische tips om de grootouderrol op een eigen manier in te vullen.

  • Wanneer: donderdag 5 oktober - 19.30 uur
  • Waar: Sint-Gummaruskerk
  • Inkom: Gratis
  • Inschrijven via het formulier onderaan
Naar top