Een aangepast rijbewijs voor personen met diabetes

Gepubliceerd op  dinsdag 8 apr 2025 om 15:47 uur
Bij een diabetesdiagnose ben je wettelijk verplicht om binnen vier werkdagen een aangepast rijbewijs aan te vragen. Doe je dit niet, dan is je rijbewijs ongeldig, met risico op boetes of straf.

Hoe een rijbewijs voor privaat vervoer bekomen? 

Privaat vervoer of groep 1 betekent een rijbewijs AM, A, A1, A2, B, B+E en G. Het rijgeschiktheidsattest wordt ingevuld door je behandelend arts (huisarts of endocrinoloog).

Hoe een rijbewijs voor professioneel vervoer bekomen?

Tot professioneel vervoer of groep 2 behoren de rijbewijzen C, C+E, C1, C1+E, D, D+E, D1 en D1+E maar ook alle categorieën bezoldigd of gelijkgesteld vervoer: taxi- en buschauffeurs, ambulanciers, verhuurdiensten met een chauffeur, bezoldigd leerlingenvervoer en rijschoolinstructeurs die het praktische onderricht verstrekken. Het rijgeschiktheidsattest wordt ingevuld door een arbeidsgeneesheer, rekening houdend met het rijgeschiktheidsadvies van de behandelend arts (huisarts of endocrinoloog).

Voor een aangepast rijbewijs groep 2 is ook steeds een verslag van een oogonderzoek vereist. Je kan pas een rijgeschiktheidsattest afhalen bij de arbeidsgeneesheer als er een gunstig rijgeschiktheidsadvies is van de behandelend arts, waar ook de eventuele voorwaarden of beperkingen en aanpassingen aan het voertuig worden opgenomen.

Wat als je geen aangepast rijbewijs aanvraagt?

Indien je geen aanvraag doet voor een aangepast rijbewijs, heb je geen geldig rijbewijs. Je kan aansprakelijk gesteld worden bij een ongeval, zelfs als dit niets te maken heeft met je diabetes. Dit kan tevens gevolgen hebben op de tegemoetkoming door de autoverzekering.

Wat neem je mee naar het gemeentehuis om de aanvraag te doen?

  • Rijgeschiktheidsattest ingevuld door je behandelend arts of arbeidsgeneesheer
  • Je oud rijbewijs
  • Je identiteitskaart

Een aangepast rijbewijs is in principe gratis, tenzij:

  • het de eerste keer is dat je een aangepast rijbewijs aanvraagt;
  • je van een papieren versie overstapt naar een elektronisch rijbewijs;
  • er sprake is van diefstal of verlies;
  • het een verlenging is van het aangepast rijbewijs groep 2.

Meer info over het aangepast rijbewijs bij diabetes vind je op https://www.diabetes.be/nl/rijbewijs.

Naar top