Check je rijbewijs

Gepubliceerd op  woensdag 26 jun 2024 om 14:02 uur
Met welk rijbewijs rijd jij rond? Een rijbewijs bankkaartmodel of nog een papieren exemplaar? Check hier even of je best je rijbewijs hernieuwt.

Papieren rijbewijs

Zit er in je portefeuille nog een papieren rijbewijs dat dateert van voor 1989? Dan raden we je aan om een nieuwe Europese versie aan te vragen. Is de papieren versie niet meer geldig? Jawel, maar politiediensten in het buitenland kunnen moeilijk doen als je zo’n oud exemplaar bovenhaalt. Ze voldoen niet meer aan de Europese richtlijnen die buitenlandse politiediensten hanteren.

Op de oude Belgische rijbewijzen staat de voertuigklasse waarmee de bestuurder mag rijden namelijk niet duidelijk vermeld. Bovendien is dat rijbewijs al meer dan 30 jaar oud en zal de bijhorende foto dus ook niet meer up-to-date zijn. Je moet nog steeds lijken op de foto op jouw rijbewijs. Is dat niet het geval, dan moet je een nieuw rijbewijs aanvragen om een boete te vermijden. Er is echter geen wet die je verplicht om een bestaand papieren rijbewijs in te ruilen voor een nieuw exemplaar, de huidige papieren versie blijft geldig tot 2033.

Nieuw rijbewijs

Heb je al een nieuw rijbewijs bankkaartmodel, dan kijk je best even de vervaldatum na. Deze vind je terug onder punt 4b. Het nieuwe rijbewijs is 10 jaar geldig en werd voor het eerst ingevoerd in 2013. Dat wil zeggen dat er dit jaar heel wat rijbewijzen vervallen. Als
je met een vervallen rijbewijs rondrijdt, riskeer je een fikse boete.

Je ontvangt twee maanden voor de vervaldatum een brief in je brievenbus. Je hoeft niet te wachten tot je deze brief hebt ontvangen. Ken je de vervaldatum van je rijbewijs? Maak dan zelf een afspraak bij de dienst Burgerzaken om het document te vernieuwen.

Rijbewijs aanvragen of vernieuwen

Wil je een rijbewijs bankkaartmodel aanvragen, of wil je je rijbewijs vernieuwen? Maak dan online een afspraak, bel naar T 014 50 21 21 of mail naar info@herenthout.be.

Een nieuw rijbewijs kost 25 euro.

Naar top