Een groendak als bescherming tegen hitte

Gepubliceerd op  woensdag 26 jun 2024 om 09:28 uur
Groendaken bieden tal van voordelen. Eén van de belangrijkste voordelen is hun vermogen om hitte te verminderen en een koeler microklimaat te creëren.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak dat bedekt is met planten en vegetatie. Dit kan variëren van eenvoudige sedumbeplanting (een soort vetplant), kruiden, bepaalde mossoorten tot grassen. Groendaken bestaan meestal uit verschillende lagen, waaronder een waterdichte membraan, een drainage- en filtersysteem, een substraatlaag (aarde) en de vegetatie zelf.

Voordelen van groendaken

1. Isolatie en energie-efficiëntie

Groendaken werken als een isolatielaag die helpt om de temperatuur binnen gebouwen te regelen. In de zomer absorberen en reflecteren de planten en het substraat een groot deel van de zonnestraling, wat leidt tot lagere binnentemperaturen en minder behoefte aan koeling. Dit kan een aanzienlijke energiebesparing opleveren.

2. Vermindering van het hitte-eilandeffect

Stedelijke gebieden ervaren vaak hogere temperaturen dan omliggende landelijke gebieden, een fenomeen dat bekend staat als het hitte-eilandeffect. Groendaken helpen dit effect te verminderen en zorgen voor een koeler microklimaat in stedelijke gebieden.

3. Waterbeheer

Groendaken kunnen regenwater vasthouden, waardoor de druk op de riolen tijdens hevige regenval vermindert. Dit water verdampt vervolgens, wat bijdraagt aan de koeling van de omgeving.

4. Luchtkwaliteit

Planten op groendaken helpen de luchtkwaliteit te verbeteren door fijnstof en andere verontreinigende stoffen uit de lucht te filteren.

Waar op letten bij het aanleggen van een groendak?

Bij het overwegen van de installatie van een groendak zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

1. Dakstructuur

Niet elk dak is geschikt voor een groendak. Het is essentieel om te controleren of de dakconstructie het extra gewicht van het substraat en de vegetatie kan dragen, vooral wanneer het verzadigd is met water.

2. Waterdichting

Een goed waterdicht membraan is cruciaal om te voorkomen dat water het dak binnendringt en schade veroorzaakt aan de structuur van het gebouw.

Meer info?

Neem een kijkje op de website van Duurzaam Wonen/Groendak.

Naar top