In het zuiden van Herenthout werkt Natuurpunt Beheer vzw sinds 2003 aan de uitbouw van het natuurgebied “Vallei van de Maasloop”. Deze vallei sluit aan op het historisch kasteeldomein van Herlaar en wordt gekenmerkt door een afwisseling van natte beemden, elzenbroekbossen en overgangen naar droog bos.
Omwille van zijn hoge natuur- en erfgoedwaarde is het ganse gebied beschermd als cultuurhistorisch landschap. Het is erkend als een van de weinige gebieden in Vlaanderen waar de vochtige graslanden nog als dusdanig beheerd worden en waar de perceelstructuur met houtkanten langs de hooilanden en drogere bossen nog steeds standhoudt.
'Vallei van de Maasloop' opgenomen in Wetlandplan
In 2023 lanceerde Natuurpunt Beheer vzw haar Wetlandplan, waarvoor ze samen met partners aan de slag gaan om natte gebieden nat te houden en waar nodig te herstellen. Omwille van de aanwezige vochtige graslanden, de belangrijke samenwerking met lokale landbouwers en het beschermde landschap, werd de Vallei van de Maasloop uitgekozen als focusgebied.
Onder andere het herstel van ophogingen voor extra waterbuffering, het aanschuinen van poelen voor kikkers en padden, het herstel van bloemrijk grasland, exotenbestrijding in bestaande bossen en het verwijderen van prikkeldraad en betonafval staan op de planning.
Door eveneens de wandelpaden te verbeteren, banken te voorzien en plankenpaden te creëren in de natste zones van het gebied, kan dit toegankelijk blijven voor recreatie, ook wanneer het haar functie als overstromingsbuffer uitoefent.
De toekomst van de vallei
Natuurpunt Beheer vzw hoopt hier een win-win situatie te kunnen creëren en een prachtig stuk natuur te realiseren voor Herenthout waarvan iedere bezoeker kan genieten. De onthaalpoort van VOC Neteland vormt daarbij de ideale uitvalsbasis om het stilgebied rondom te verkennen, met verschillende wandelpaden die dan weer aansluiten op andere wandelpadroutes in de wijde omgeving, waardoor een toegankelijk en belevingsvol natuurgebied van de Vallei van de Maasloop tot de Vallei van de Grote Nete kan ontstaan.
Het lokaal bestuur toonde zich eerder al enthousiast en bereid om samen te werken aan verdere ontwikkelingsperspectieven in de vallei. Dit project draagt dan ook bij aan de stapsgewijze realisatie van deze mooie opportuniteit en meerwaarde voor gemeente Herenthout. Met de projectsubsidie van 17 000 euro geeft de gemeente een duwtje in de rug.