Houtstook
Het stoken van hout kan voor sommige mensen een goedkoper alternatief zijn voor verwarming, terwijl anderen het graag doen vanwege de gezellige sfeer in huis. Toch is er ook een keerzijde: de rook die vrijkomt is ongezond en kan ook overlast veroorzaken voor je buren.
Enkele tips:
- gebruik droog en zuiver brandhout
- stook niet bij mistig en/of windstil weer
- steek het vuur van boven af aan
Petroleum- en gaskachels
Verbrandingsproducten zoals petroleum komen vrij in de ruimte waarin ze gestookt worden. Als deze ruimte niet voldoende wordt geventileerd of het toestel waarmee je stookt niet goed werkt, kan je schadelijke verbrandingsgassen inademen. Het gebruik van dergelijke verplaatsbare verwarmingstoestellen op gas of petroleum wordt daarom afgeraden.
Enkele tips:
- gebruik ze enkel om een grote koude te verjagen en niet als verwarmingstoestel
- gebruik ze niet continu: maximaal 10 minuten per half uur
- gebruik ze nooit in kleine ruimtes zoals een caravan of een boot
- zorg tijdens het gebruik voor voldoende aanvoer van verse lucht
- pas op voor brand(wonden)
CO-gevaar
Koolmonoxide (CO) is een dodelijk gas dat ontstaat bij de onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen door een gebrek aan zuurstof. CO komt vrij bij de verbranding van elke brandstof op basis van koolstof, zoals hout, kolen, olie, gas en petroleum. Elk verbrandingstoestel kan CO vrijgeven, zoals een geiser, haard, barbecue, auto-uitlaat of kookvuur. Laat daarom regelmatig je verwarmings- en warmwatertoestellen controleren door een erkend vakman.
Tip: Laat de temperatuur in je huis nooit onder de 15°C zakken. Zo neemt de kans op schimmelproblemen door condensatie toe!
Meer informatie over gezond binnen vind je via www.gezondbinnen.be.