Herenthout introduceert sterretjesweide en sterretjesboom op begraafplaats

Gepubliceerd op  maandag 10 jul 2023 om 14:37 uur
Gemeente Herenthout werkt momenteel aan de uitvoering van een nieuw masterplan voor de begraafplaats. Een van deze stappen is de implementatie van een sterretjesweide en een sterretjesboom.

De implementatie van de boom en de weide is mede het gevolg van een werkgroep vergroening. Een combinatie van zowel gemeentelijke medewerkers als externen hebben ingezet op ontharding, beleving, groen en kleur. Er werd ook advies ingewonnen van een expert funerair erfgoed en een rouwcoach. De sterretjesboom werd gecreƫerd door de firma Metalmorphosa uit Aarschot en is gemaakt uit cortenstaal.

Op een sterretjesweide heb je als ouder of nabestaande de ruimte om je stil geboren kindje of sterrenkindje te herdenken. Het gaat om kindjes die vroeg in de zwangerschap sterven.

Sterrenkindjes worden op de sterretjesweide uitgestrooid na crematie. Dit is gratis voor Herenthoutenaren en is anoniem. Op de weide kunnen nabestaanden geen gedenkteken zetten, maar ze kunnen wel een lintje ophangen in de sterretjesboom. Ook als zij hun sterrenkindje geen plekje gaven op de sterretjesweide, kunnen zij een lintje ophangen in de boom.

Op het lintje kunnen ze een boodschap achterlaten voor hun sterrenkindje. Het lintje geeft de nabestaanden de vrijheid om te rouwen op de manier hoe zij dat wensen.

Vanaf de week van 10 juli kan je lintjes hangen in de sterretjesboom. Die kan je verkrijgen op de dienst burgerzaken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis of op de begraafplaats bij de medewerker van de begraafplaats. Als je lint verwijderd of versleten is, mag je steeds een nieuw lint ophalen.

De sterretjesweide wordt later dit jaar in gebruik genomen.

Naar top