Wijzigingen kortingsbon voor energiezuinige huishoudtoestellen

Gepubliceerd op  woensdag 5 jun 2024 om 11:29 uur
Vorige week werd er in de pers fout gecommuniceerd in verband met de kortingsbon voor energiezuinige huishoudtoestellen. Daarom geven we je graag de juiste informatie mee.

Vanaf oktober 2024:

Het Vlaams Regeerakkoord 2019-2024 stelt voorop om maximaal af te stappen van sociale statuten en maatregelen in plaats daarvan toe te kennen op basis van inkomen. Er wordt een online platform gelanceerd dat het inkomen en de gezinssamenstelling van de aanvrager zal consulteren, om te bepalen of deze persoon al dan niet in aanmerking komt voor de kortingsbon en ook de energiescan.

Enkele rechtzettingen i.v.m. de kortingsbon:

  • De bon zal niet automatisch worden toegekend, maar moeten aangevraagd worden via het online platform dat controleert of een aanvrager aan de voorwaarden voldoet.
  • De bon zal niet downloadbaar zijn, maar verstuurd worden per post, zoals vandaag.
  • We schatten de doelgroep die in aanmerking komt eerder in op 35% op basis van onderzoek door de Universiteit Antwerpen, dus meer dan de 20% die in de media werd vermeld.

De juiste inkomensgrenzen (van toepassing in 2024) staan in de onderstaande kolom:

Ken je de Kortingsbon klein verbruik?

Heb je een zeer laag elektriciteitsverbruik en een digitale meter? Dan kom je misschien in aanmerking voor een kortingsbon van 250 euro voor een energiezuinig toestel. Sinds 1 januari 2023 is het capaciteitstarief van toepassing. Voor huishoudens met een zeer laag elektriciteitsverbruik is dat tarief in verhouding erg hoog. Om die impact deels te compenseren, is het mogelijk om een kortingsbon van 250 euro aan te vragen voor de aankoop van een energiezuinig huishoudtoestel.

Voorwaarden:

Je had gedurende het hele jaar 2023:

  • een elektriciteitscontract dat op jouw naam staat

  • hetzelfde domicilieadres als het adres op je elektriciteitscontract

  • een digitale meter op het adres van je elektriciteitscontract

  • een verbruik dat lager is dan 900 kWh

  • geen decentrale productie-installatie (zoals bijvoorbeeld zonnepanelen)

Je kan maximaal 1 bon per 12 maanden aanvragen.

Wil je meer informatie of hulp bij het aanvragen van deze bonnenMaak dan een afspraak bij het woon- en energieloket via 014 50 21 21 of info@herenthout.be

Naar top