Omgaan met conflicten in het gezin tijdens de coronacrisis

Publicatiedatum: 23 mrt 2020

Door de coronacrisis valt het openbaar leven in België volledig stil en zijn vele gezinnen noodgedwongen op elkaar aangewezen. Het gebrek aan dagdagelijkse structuur, een beperkt(er) sociaal netwerk en sociaal isolement zijn risicofactoren voor familiaal geweld. Hulplijn 1712 geeft je tips over hoe gezinnen kunnen omgaan met geweld en conflicten.

Zorg voor structuur, voor jezelf en elkaar

Deel samen je dag in. Beweeg voldoende (wandelen, fietsen, yoga …). Doe leuke dingen samen en neem tijd voor jezelf. Geef elkaar elke dag een complimentje.

Word je boos? Uit je gevoelens.

Zeg wat je voelt of schrijf het op. Laat kinderen tekenen of hun gevoelens uitbeelden met speelgoed.

Bespreek spanningen en conflicten

Wat maakt jou en andere gezinsleden (weer) rustig? Wat ontspant je? Praat over oplossingen. Na een ruzie: praat het uit.

Druk op de pauzeknop

Verlies je controle? Tel tot 10. Adem diep in en uit. Ga naar buiten.

Gaat iemand over jouw grens? Neem afstand. Zoek een veilige plek.

Zoek steun of hulp

Blijf contact houden met vrienden en familie. Praat met iemand die je vertrouwt. Zoek professionele hulp (bv. telefonisch/online).

Professionele hulp bij geweld?

Noodsituatie? Politie: 101 / Medische noodhulp: 112

Professionele hulp: Bel of chat met hulplijn 1712 bij vragen over geweld. Gratis en anoniem.

1712 is een professionele hulplijn voor burgers die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermishandeling. 1712 is er zowel voor minderjarigen als voor volwassenen. 1712 is er voor slachtoffers, daders en omstaanders van geweld. De hulplijn is gratis en anoniem. 1712 kun je elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat bereiken. Meer info vind je op 1712.be.


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact