Onthard je voortuin met Neteland

Publicatiedatum: 03 aug 2021

Ook in de Neteland-gemeenten blijven we niet gespaard van de klimaatverandering: drogere zomers, meer stortbuien, warme woonkernen. Neteland zet daarom in op groen-blauwe netwerken, infiltratie van hemelwater en ontharding om leefbare buurten te creëren.

Neteland kent al tal van onthardingsprojecten zoals de vergroening van de grote markt en het gemeentepark in Vorselaar en de ontharding van Riddersberg in Herentals.

Meer biodivers groen in de voortuin zorgt ervoor dat hemelwater lokaal kan infiltreren en niet wegspoelt. Afhankelijk van welke planten je aanplant, kan je ook vlinders, vogels, egels en bijen lokken naar jouw voortuin. Vele kleintjes maken een groot geheel. Een lint van groene voortuinen werkt verbindend voor mens, plant en dier. Daarnaast draag je bij aan een aangename woonbuurt.

Weet je niet goed hoe je hieraan moet beginnen? Ga dan aan de slag met onderstaande tips. Ook in het najaar zal er nog een actie volgen binnen heel Neteland in kader van het traject GeWOONtebreker, samen met de provincie Antwerpen.

Wist je dat de verharding in jouw voortuin geregeld wordt door de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening? Hierin staat beschreven wat kan en wat niet kan en waarvoor je een vergunning nodig hebt. Kort samengevat kan men stellen dat enkel strikt noodzakelijke toegangen tot en opritten naar gebouwen vrijgesteld zijn van vergunning. Maar voor andere, bijkomende verhardingen heb je een vergunning nodig. Meer informatie vind je op de website www.omgevingsloketvlaanderen.be/oprit-vijver-zwembad.

Wat mag wel?

 • De strikt noodzakelijke toegangen tot en opritten naar de gebouwen waarbij de oprit naar de garage of carport maximaal 3 meter breed is en het pad naar de voordeur maximaal 1,5m breed.
 • Kleine tuinconstructies zoals tuinornamenten, brievenbussen …

Wat liever niet?

 • Alle mogelijke extra verhardingen, zelfs in waterdoorlatende materialen, zoals grastegels, grind, kiezels, dolomiet …
 • Een parkeerplaats of staanplaats in de openlucht, zelfs in waterdoorlatende materialen of op een natuurlijke ondergrond (gazon, gras, aangestampte aarde … ).
 • Tuinaanleg waarvoor een fundering (‘chape’, gestabiliseerd zand …) is vereist (zoals muurtjes, boordstenen en fundering voor kunstgras …).

Voor deze zaken heb je ook steeds een vergunning nodig. Een groene voortuin is daarnaast zowel voor jou als voor de buurt een absolute meerwaarde. Wil je jouw voortuin aan- of heraanleggen? Maak dan gebruik van de volgende tips!

Heb je nog geen groene voortuin? Laat je dan inspireren door levendige voortuinen in de buurt en ga aan de slag. Start met een grondplan van je voortuin. Bepaal wat je mooi vindt en neem dat mee in je ontwerp. Teken het paadje naar de voordeur en laat de rest groen. Je kan ook je voortuin indelen in plantenvakken. Laat je creativiteit de vrije loop! Heb je zelf geen groene vingers? Vraag dan raad aan een tuinarchitect of in het tuincentrum.

TIPS voor ontwerp en plantenkeuze:

 • Kies zon-, halfschaduw- of schaduwplanten.
 • Speel met gelaagdheid en/of reliëf.
 • Kies planten die ieder seizoen een meerwaarde hebben.
 • Zorg voor een mooi samenspel van kleur en vorm en let hierbij op wat elke plant bijzonder maakt en wanneer.
 • Heb aandacht voor onze lokale biodiversiteit en bijvriendelijke planten.
 • Kies voor een onderhoudsvriendelijk ontwerp.

Surf voor meer tips & tricks over plantenkeuze en een bijvriendelijke voortuin naar www.weekvandebij.be.

Wat als je geen voortuin hebt?

Geen nood! Een tegeltuin is dan misschien wel een oplossing. Zo draag je ook bij tot de biodiversiteit.
Meer info over een tegeltuintje vind je op Tegeltuintjes. Daar vind je het aanvraagformulier en het reglement.


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact