Rattenvanger op openbaar domein

Publicatiedatum: 01 apr 2019

Iedereen is bij wet verplicht om op zijn eigen terrein de bruine rat te bestrijden. Dit is niet zonder reden: ze brengt heel wat ziekten over, ze veroorzaakt veel schade aan infrastructuur en gewassen, ze plant zich erg snel voort (gemiddeld 60 jongen per jaar per vrouwtje) en heeft amper natuurlijke vijanden …

Als preventiemaatregelen niet volstaan, is bestrijding noodzakelijk. Het gebruik van vallen en klemmen of andere technische vangmiddelen is omwille van de schuwheid van deze dieren erg moeilijk. Daarom wordt het gebruik van rattengif toegelaten en algemeen toegepast. Let wel: gif strooien heeft geen zin zolang er voedsel aanwezig is.

Als je ratten signaleert op het openbaar domein, mag je de technische dienst van de gemeente contacteren. De rattenvanger gaat ter plaatse een kijkje nemen en plaatst gifbuizen (buizen met rattengif) indien nodig. De buis dient om andere dieren weg te houden. Op regelmatige basis wordt het gif aangevuld. Als er geen ratten meer zijn worden de buizen weggenomen.

Meer info vind je in deze brochure.

Bij een ware muizen- of rattenplaag is het soms aangewezen om professionele hulp te zoeken bij een gespecialiseerd bedrijf.


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact