Schrijfmarathon van Amnesty International in december

Publicatiedatum: 26 nov 2019

Brieven veranderen mensenlevens en helpen onrecht de wereld uit. Daarom organiseert Amnesty International elk jaar in december de Schrijfmarathon. Ook Herenthout doet mee!

Tijdens de Schrijfmarathon vertrekken er vanuit alle hoeken van de wereld brieven en petities richting ministers en presidenten om hen te vragen een einde te maken aan mensenrechtenschendingen. De mensen van wie de rechten niet gerespecteerd worden, ontvangen dan weer vele duizenden solidariteitsboodschappen en steunkaartjes.

Bijna 6 miljoen brieven, kaartjes en handtekeningen leverde dat vorig jaar wereldwijd op. Alweer alle records weggeblazen. Maar goed ook, want élke brief telt: hoe meer brieven, hoe groter de druk op de autoriteiten om het onrecht aan te pakken of ongedaan te maken.

Impact

Of het allemaal iets uithaalt? Eén op de vier schrijfacties van Amnesty International levert resultaat op.
Ook de Schrijfmarathon van vorig jaar miste zijn doel niet: in Oekraïne wordt holebi-activiste Vitalina Koval beter beschermd tegen geweld, in Brazilië werden twee verdachten opgepakt voor de moord op mensenrechtenactiviste Marielle Franco en Kirgizië ratificeerde het VN-Verdrag over de rechten van mensen met een beperking.

Marathon 2019

Dit jaar zijn er opnieuw een tiental schrijfacties voor mensen in nood. Zo kan je schrijven voor Sarah en Seán, vrijwillige reddingswerkers op het Griekse eiland Lesbos waar ze mensen in nood op zee hielpen. Ze worden nu beschuldigd van spionage en mensensmokkel. Er hangt hen 25 jaar cel boven het hoofd. Je kan ook een brief schrijven aan de Egyptische overheid over de onrustwekkende verdwijning van de 27-jarige mensenrechtenactivist Ibrahim. Hij werd plots van straat geplukt door veiligheidsagenten in burger waarna niemand nog iets van hem heeft vernomen.

Ook onze gemeente doet mee

Laat ook je stem horen tegen dit onrecht en schrijf mee. Deelnemen aan de Schrijfmarathon kan de hele maand december. Je kan thuis schrijven, online deelnemen of zelf een schrijfactie organiseren onder vrienden, met familieleden, collega’s of buren.

Ook Herenthout doet met plezier mee aan de Schrijfmarathon. In de bib is een schrijfhoek ingericht en ligt schrijfgerief, documentatie, modelbrief … ter beschikking. Laat je stem horen tegen deze gevallen van onrecht en schrijf een brief, of schrijf er tien.

Meer info en alle schrijfacties vind je op www.schrijfmarathon.be.


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact