Subsidies voor het thuis laten ophalen van asbest

Publicatiedatum: 04 feb 2019

Samen verslaan we het asbestbeest

Asbest werd decennialang gebruikt in bouw- en materiaaltoepassingen. Bijna 2,5 miljoen gebouwen in Vlaanderen kunnen nog asbest bevatten. Omdat asbestmaterialen met de jaren minder veilig worden, keurde de Vlaamse Regering op 20 juli 2018 een versneld afbouwbeleid goed. Met het actieplan Asbestafbouw worden eigenaars ondersteund om asbest in gebouwen sneller op te sporen en te verwijderen. 

Hoe werkt het?

Het is nu ook mogelijk om hechtgebonden asbest thuis te laten ophalen. IOK Afvalbeheer levert de plaatzak(ken) of een container en persoonlijke beschermingsmiddelen om veilig het asbesthoudend materiaal te ontmantelen. Je ontvangt ook een brochure met tips om het asbest veilig te verwijderen en jezelf en je gezin te beschermen. Je zorgt zelf voor de verwijdering van het hechtgebonden asbest en bergt het op in de plaatzak of container. Dan maak je een afspraak en komt IOK Afvalbeheer de asbesthoudende materialen bij je thuis ophalen.

maximaal aantal inhoud
plaatzakken 6 in 1 plaatzak passen maximaal 13 platen van +/- 400 kg = 30 m²
container 2 vanaf 180 m² (+/- 80 platen, +/- 2.400 kg) krijg je een container

 

Wat kost het?

In de onderstaande tabel vind je alle tarieven, plaatsing en ophaling inbegrepen.

Prijs Inbegrepen materiaal
Plaatzakken
normale prijs 80 euro
nu 30 euro/stuk
vanaf 2e 20 euro/stuk
2 sets PBM’s* + infobrochure
Containers
normale prijs 930 euro
nu 170 euro/container containerbag + 2 sets PBM’s* + infobrochure
Extra PBM set 7 euro Een stofmasker type P3, een tyvec overall en handschoenen

*PBM’s zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Een set van PBM’s bestaat uit: een stofmasker type P3, een tyvec overall en handschoenen.

Om een plaatzak of container te bestellen bel je naar 014 56 27 75 of mail je naar afvalbeheer@iok.be . Of bestel via het e-loket op  www.iok.be/asbest.

Kleine hoeveelheden asbest, gratis naar het recyclagepark

Via het recyclagepark kan je ook steeds kleinere hoeveelheden asbest gratis afleveren. Per gezin en per jaar is dit 200 kg hechtgebonden asbest (golfplaten, leien …).

Zelf asbestcement golfplaten verwijderen

Controleer eerst of je het asbest zelf mag verwijderen, beantwoord volgende vragen:

  • Ik kan het materiaal verwijderen zonder het te breken.
  • Ik kan het materiaal los schroeven met een traag draaiende schroefmachine.
  • Het materiaal lijkt nog in goede staat.
  • Ik heb hulp (personen en machines) om de platen in zijn geheel te verwijderen en in zijn geheel naar beneden te brengen.
  • Ik weet waaraan ik begin.

Is het antwoord op al die vragen ja? Dan mag je het materiaal effectief zelf verwijderen mits de nodige veiligheidsmaatregelen. In andere gevallen neem je contact op met een erkend aannemer. Meer info op www.iok.be/asbest. 

In deze infographic kan je terugvinden waar asbest in je woning kan voorkomen en vooral wat je binnen dit project mag meegeven. Heb je andere vormen van asbest, neem dan contact op met een erkend asbestverwijderaar. Die lijst vind je op www.iok.be/asbest.

Meer info over asbest: www.asbestinfo.be


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact