Overlegcomité legt bijkomende maatregelen op maar biedt ook perspectief

Publicatiedatum: 22 jan 2021

Het Overlegcomité zat op vrijdag 22 januari samen om de huidige maatregelen te evalueren. De situatie in ons land is vandaag de dag beter dan elders in Europa. Dat is een verdienste van ons allemaal. Toch blijft het gevaar op besmetting dichtbij waardoor we voorzichtig moeten blijven, zeker ook voor de verschillende coronavarianten. De bestaande maatregelen blijven daarom van kracht, aangevuld met volgende zaken:

  • Alle niet-essentiële reizen (met recreatief en toeristisch karakter) van en naar België zijn verboden van 27 januari tot 1 maart. Enkel professionele reizen, humanitaire reizen (bijvoorbeeld voor je gezondheid) en reizen om dwingende gezinsredenen zijn toegelaten. Wie naar het buitenland reist, moet een ondertekende verklaring op eer kunnen tonen die bevestigt dat de reis niet toeristisch is.
  • Vanaf 25 januari moeten alle reizigers van het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika verplicht tien dagen in quarantaine. Ze moeten een test doen op dag 1 en dag 7.
  • Andere reizigers uit het buitenland moeten, naast de verplichte negatieve test voor het vertrek, bij aankomst in ons land opnieuw een test afleggen. 
  • De isolatieperiode voor wie positief test, wordt opgetrokken van 7 naar 10 dagen. De nieuwe coronavarianten zouden mogelijk langer besmettelijk zijn.
  • Het overlegcomité biedt heel voorzichtig perspectief voor niet-medische contactberoepen. Als de situatie het toelaat en de coronacijfers verbeteren, mogen niet-medische contactberoepen zoals kappers en schoonheidsinstituten opnieuw open vanaf 13 februari. Dit zal onder nog strengere voorwaarden dan nu gebeuren. Op 5 februari volgt hierover een definitieve beslissing.

We moeten ervoor zorgen dat we onze gunstige situatie kunnen behouden.

Het naleven van de bestaande regels blijft daarom van onschatbare waarde: draag een mondmasker, houd afstand, zorg voor een goede hygiëne, beperk je sociale contacten. Ook veilig winkelen en telewerken blijft heel belangrijk. Enkel door nog even vol te houden kunnen we binnenkort weer genieten van wat meer vrijheden.


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact