Vernieuwde Kids-ID

Publicatiedatum: 28 apr 2021

De Kids-ID, het identiteitsdocument voor kinderen jonger dan 12 jaar, zit in het nieuw. Zo heeft de nieuwe kaart een andere kleur gekregen en is ze van hetzelfde materiaal als de elektronische identiteitskaart (eID). Dat materiaal heeft een langere levensduur en maakt het mogelijk om veiligheidselementen van hoge kwaliteit te integreren. In de komende weken en maanden zullen deze nieuwe kaarten in alle gemeenten worden ingevoerd.

De vernieuwing van de Kids-ID heeft als doel:

  • vervalsing van de kaart bemoeilijken door het vernieuwde design.
  • alle vermeldingen op de kaart in overeenstemming brengen met de internationale ICAO-vereisten (International Civil Aviation Organization).
  • een veilig en universeel reisdocument aanbieden met de integratie van een contactloze RFID-chip.

De lay-out komt bijna volledig overeen met die van de eID die begin 2020 al vernieuwd werd. Naast de bestaande contactchip, die zich nu op de achterzijde van de kaart bevindt, bevat de nieuwe Kids-ID ook een contactloze RFID-chip en een tweedimensionale barcode. Een Kids-ID bevat geen vingerafdrukken.

De procedure voor het aanvragen van een Kids-ID wijzigt niet. Het activatieproces zal starten met een controle van de gegevens van de RFID-chip. Omdat een Kids-ID geen vingerafdrukken bevat zal geen matching moeten gebeuren. De prijs en leveringstermijn blijven identiek.

De Kids-ID is geen verplicht document. Het huidige model van Kids-ID blijft geldig, ten minste tot het einde van de geldigheidsperiode tenzij het document wordt gestolen of verloren geraakt of om een andere reden moet worden vervangen zoals een niet gelijkende foto, verandering van naam, …

Schoten, Leuven en Ath zijn als eerste van start gegaan met het proefproject. Later volgen enkele andere gemeenten. Afhankelijk van de evaluatie van het proefproject zullen alle Belgische gemeenten vanaf mei 2021 starten met de nieuwe Kids-ID uit te reiken.

Meer info over de nieuwe kids-ID vind je op: www.ibz.rrn.fgov.be/nl/identiteitsdocumenten/kids-id/faq/

Alle praktische informatie en prijzen vind je hier.


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact