Fuiven & Evenementen

Aanvragen evenement

Voor elk evenement op de openbare weg of in openlucht in Herenthout heb je schriftelijke toestemming van de burgemeester nodig. Hoe vraag je deze toestemming aan?

 • Download het bijgevoegde aanvraagformulier
 • Bezorg het ingevulde formulier ten laatste 60 dagen voor het evenement aan Vrije Tijd.

Als je een fuif of evenement wil organiseren, moet je je houden aan de bepalingen in de politiecodex (deel3 – titel 1: evenementen). Evenementen zijn activiteiten met elektronisch versterkte muziek die publiek toegankelijk zijn.

Evenementencontainer

Je kan voor je evenement evenementencontainers voor restafval aanvragen van 240 liter of 1100 liter. Voor het plaatsen van de containers betaal je 10 euro/240 liter of 25 euro/1100 liter. Hier komen de kosten van het aantal kg afval dat je meegeeft bovenop (tarief = 0,25 euro/kg). De technische dienst plaatst de containers en haalt ze terug op na lediging door IOK Afvalbeheer.

Vraag je evenementencontainer online aan.

Uitzonderingen

Opgelet: Omwille van het coronavirus zijn er in sommige gevallen enkele bijkomende documenten verplicht.

Tot en met 30 september 2021, kunnen evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen doorgaan zonder specifieke maatregelen, wanneer het aantal aanwezigen minder is dan beperkt is tot 200 personen binnen of 400 personen buiten. (vanaf 1 oktober 2021 wanneer het aantal aanwezigen minder is dan 500 personen binnen of 750 personen buiten)

De social distancing regels en de mondmaskerplicht dienen niet gerespecteerd te worden.

Het gebruik van een Covid Safe Ticket is niet mogelijk voor deze evenementen.

Voor zover geen gebruik gemaakt wordt van het Covid Safe Ticket, gelden volgende regels voor grotere evenementen die:

 • binnen worden georganiseerd voor een publiek tussen 200 personen (vanaf 1 oktober 500 personen) en 3000 personen
 • buiten worden georganiseerd voor een publiek tussen 400 personen (vanaf 1 oktober 750 personen) en 5000 personen

Deze evenementen dienen de volgende regels te respecteren:

 • De regels van social distancing;
 • Bezoekers dragen een mondmasker of elk alternatief in stof in de publiek toegankelijke ruimtes, behalve dus op evenementen buiten, en dit totdat de persoon zit;
 • Bij het uitoefenen van horeca-activiteiten tijdens evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen dienen striktere horeca regels gerespecteerd te worden;
  • de tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen wordt gegarandeerd, tenzij buiten voor zover de tafelgezelschappen worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter;
  • een maximum van acht personen per tafel is toegestaan, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld. Een huishouden mag een tafel delen, ongeacht de grootte van dat huishouden;
  • enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan;
  • elke persoon moet aan de eigen tafel blijven zitten, behalve voor buffetten, bediening aan de bar in eenmanszaken en voor het uitoefenen van cafésporten en kansspelen;
  • buffetten zijn toegestaan;
  • er is geen enkele bediening aan de bar toegestaan, met uitzondering van eenmanszaken;
  • afhaalmaaltijden en -dranken kunnen worden aangeboden.
 • Het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO2) is verplicht. Deze dient op een voor de bezoeker duidelijk zichtbare plaats te worden geïnstalleerd. De luchtkwaliteitsrichtnorm is 900 ppm CO2. Mogelijk geldt er een capaciteitsbeperking in de infrastructuur die een garantie biedt dat deze norm niet wordt overschreden.

Bovenstaande regels zijn niet van toepassing indien de organisatoren ervoor kiezen om het Covid Safe Ticket te gebruiken.

Het Covid Safe Ticket (CST)

Je krijgt een ticket wanneer u al minstens twee weken volledig gevaccineerd bent, een PCR-test van minder dan 48 uur kan voorleggen of wanneer u maximaal 180 dagen geleden COVID hebt gehad en voldoende antilichamen hebt.

Wanneer je er als organisator ervoor kiest om met een CST te werken, dien je de nodige organisatorische maatregelen om deze toegangscontrole in goede banen te leiden.

Bij gebruik van het Covid Safe Ticket vallen regels zoals mondmaskerplicht en afstand houden weg.

Zijn dansfeesten toegelaten?
Tot en met 30 september zijn dansfeesten enkel toegelaten:

 • in het kader van private bijeenkomsten (bijeenkomsten waarbij de toegang wordt beperkt tot een bepaald publiek door middel van individuele uitnodigingen);
 • op massa-evenementen ;
 • op evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen die binnen worden georganiseerd, met een publiek van minder dan 200 personen tot en met 30 september 2021, en van minder dan 500 personen vanaf 1 oktober 2021;
 • op evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen die buiten worden georganiseerd, met een publiek van minder dan 400 personen tot en met 30 september 2021, en van minder dan 750 personen vanaf 1 oktober 2021.

Een event/activiteit bovenop de reguliere werking? 

Voor verenigingen, scholen, horeca, ondernemers,… gelden er protocollen met duidelijke regels voor het uitvoeren van de reguliere werking. Deze lees je hier. Reguliere activiteiten moeten niet aangevraagd worden.

Organiseer je als vereniging, school of horecazaak een bijkomende activiteit (los van je reguliere werking) zoals een optreden in je café, een quiz in de parochiezaal, een buurtfeest, een eetdag,…? Dan ben je verplicht je activiteit te melden of aan te vragen en zijn bovenstaande aanvraagprocedure en regels voor jou van toepassing.

Jaarlijkse evenementen

Marktdag
Elke vierde dinsdag van de maand heerst er een gezellige drukte rond de kerk.

Nieuwjaarsdrink
Op de eerste zondag van januari schenkt het Lokaal Bestuur een gratis drankje uit voor alle inwoners van onze gemeente. Ook een aantal verenigingen bieden lekkernijen aan een democratische prijs aan.

Carnavalstoet
De zondagen voor en na aswoensdag trekt er een stoet rond in het centrum. De Herenthoutenaars voeren in verschillende groepen een dansje of een sketch op, al dan niet rond een versierde wagen. Dit is de oudste carnavalstoet van België!

Buitenspeeldag
Elk jaar rond Pasen kunnen de kinderen & jongeren naar hartenlust ‘buiten’ ravotten.

PretCamionette
In het voorjaar en het najaar staat onze PretCamionette telkens vier keer op verschillende kindvriendelijke locaties in onze gemeente. Spelen & amuseren is hier de boodschap!

Opening toeristisch seizoen
De gemeente trekt op gepaste wijze het toeristisch seizoen op gang (april/mei). Vierde zondag van april (tenzij dit in de paasvakantie is, dan een week later).

Clamotterock
Jaarlijks openluchtfestival aan Oosterhoven dat telkens een gevarieerde affiche aanbiedt. Info? www.clamotterock.be

Speelpleinwerking
In juli organiseert de jeugddienst vier weken spelplezier in en rond sportcomplex ’t Kapelleke.

Zomerkermis
Op de eerste zondag na 29 juni start de zomerkermis op de markt.

Viskeskermis
Vrijdag na de zomerkermis gaat traditioneel Viskeskermis door; dit is de start van het mosselseizoen.

11 juli viering
De viering van de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap wordt georganiseerd door het gemeentebestuur in samenwerking met de Cultuurraad

21 juli viering
Op Nationale Feestdag is het gezelligheid troef op het marktplein.

Braderij
Eind augustus biedt de middenstand haar koopwaar aan tijdens een gezellige vijfdaagse braderij. Tussen de kraampjes in het centrum is het aangenaam kuieren.

Parkfeesten
Half augustus gaan de Parkfeesten door in het groene kader van het gemeentelijk park aan de Sint-Pieter- en Pauluskerk. Elk jaar bieden zij het publiek een gezellige en muzikale namiddag en avond.

11 november – Wapenstilstand
’s Avonds organiseert het gemeentebestuur een sfeervolle fakkelwandeling, met enkele intimistische en muzikale bezinningsmomenten en de Last Post aan het oorlogsmonument op het vredesplein.

Cultuur Niet Duur
Tijdens het eerste weekend van december kan je genieten van een laagdrempelige cultuurtweedaagse waarbij trouw gebleven wordt aan de symbolische inkomprijs van 2,00 euro per avond.

 


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact