Wandelen

Wandelmap2De voorbije jaren werd er met de steun van Europa, Vlaanderen en de provincie Antwerpen werk gemaakt van de uitstippeling van een aantal wandelroutes in Herenthout. Stapvoets, Schipkespad, Bergenpad en Heikantpad werden daarbij uitgestippeld.

In mei 2021 kwam daar ook nog het Bloktsepad bij en was er een herziening en opfrissing van de vier bestaande wandelingen. Voor de moedige wandelaars hebben we meteen ook enkele aansluitingen voorzien, zodat je wandelingen naar hartenlust kan combineren. Zo zijn er koppelingen tussen Bergenpad en Stapvoets, Bergenpad en Heikantpad en tussen Schipkespad en Bloktsepad. Deze zijn aangegeven ter plekke op de bewegwijzering van het traject, en ook op de kaartjes die je hieronder digitaal vindt (de gedrukte versies van de kaartjes vind je in onder meer de bibliotheek).

 

Bloktsepad

  Plannetje (pdf) / gpx-track / gpx-track verkorting

Afstand: 13,4 km of 10,6 km
Vertrek- en eindpunt: Prinsenhof (Bevelse Steenweg 6)
25% verharde wegen

 

BergenpadBergenpad

  Plannetje (pdf) / gpx-track

Afstand: 9 km
Vertrek- en eindpunt: Sportcomplex ’t Kapelleke (Bergense Steenweg 61)
65% onverharde wegen – 35% verharde wegen

Enkele bezienswaardigheden onderweg:
De kapellekensboom is een eeuwenoude lindeboom, die ondermeer vanwege zijn grillige vorm een begrip is in Herenthout. Oorspronkelijk werd de boom gebruikt als ontmoetingsplaats; er zijn vermoedens dat ook de schepenbank van Zelle er ooit heeft vergaderd.

Het hart van de Herenthoutse sportwerking is het gemeentelijk sportcentrum ’t Kapelleke. Op 26 mei 1990 onthulde minister Patrick Dewael de gedenkplaat. Het sportcentrum ontleent zijn naam aan zijn ligging in de groene omgeving van ‘Kapellekensboom’.

In haar reservaat op de Bergen tracht Natuurpunt enkele roggeakkers in hun glorie te herstellen, en met succes! De alom bekende korenbloem bloeit jaarlijks prachtig en massaal, evenals de zeer zeldzame bolderik, een anjer met een roze bloem.

HeikantpadHeikantpad

  Plannetje (pdf) / gpx-track

Afstand: 13 km
Vertrek- en eindpunt: Boeyendaal (tussen Hazenstraat & Processieweg)
100% verharde wegen

Enkele bezienswaardigheden onderweg:
De Hogewegmolen, gebouwd in 1842, is een houten standaardmolen met gesloten voet, op het gehucht Schravenhage in Noorderwijk.

In de k
apel O-L-V van de 7 Smarten werd reeds in het begin van de 17de eeuw volgens de archieven van het aartsbisdom Mechelen het beeld van Onze-Lieve-Vrouw vereerd. Veel inwoners van Herenthout zouden daardoor gunsten hebben verkregen. De huidige kapel werd in 1704 gebouwd.

In Oosterhoven is een replica van de grot van Lourdes terug te vinden. Deze werd in 1939 gebouwd ter nagedachtenis van Remi Cuypers-Heylen en kinderen, die in Antwerpen een juwelierswinkel  uitbaatten.

 

SchipkespadSchipkespad

Plannetje (pdf) / gpx-track

Afstand: 11 km
Vertrek- en eindpunt: ’t Schipke (Niemandshoek 12)
75% onverharde wegen – 25% verharde wegen

Enkele bezienswaardigheden onderweg:
Kapel Kruiskensberg. Haar geschiedenis start omstreeks het jaar 1260 met de wonderbaarlijke genezing van een schaapherder. Uit dankbaarheid voor het helende bronwater plaatste hij op de heuvel een eenvoudig houten kruis met een Christusbeeld.

’t Schipke is sinds mensenheugnis een veerhuis-herberg met als grootste troef het paradijselijk landschap rond de Nete, die de grens vormt tussen Herenthout en Itegem.

Het Prinsenhof was een rasechte boerderij-herberg, een afspanning gelegen op de grens tussen twee dorpen waar reizigers op weg naar Antwerpen halt hielden. Tot 1956 was het eigendom van de prinsen de Merode van Westerlo. De oudste aangetroffen notariële akte dateert uit 1790.

 

StapvoetsStapvoets

Plannetje (pdf) / gpx-track

Afstand: 6 km
Start- en eindpunt: Botermarkt 16 (tegenover fietsenparking kerk)
20% onverharde wegen – 80% verharde wegen

Enkele bezienswaardigheden onderweg:
Sint-Pieter en Pauluskerk, ontstaan in de 12de of 13de eeuw. Daarbij aansluitend is ook de precieze ouderdom van de parochiekerk moeilijk in te schatten; in de archieven van Rijsel zijn de oudste documenten, daterend uit 1207, aangetroffen.

Sint-Gummaruskerk, waarschijnlijk de oorspronkelijke parochiekerk van Herenthout en het toen nog tot Herenthout behorende Wiekevorst. Sinds de restauratie in 2000 werd afgerond, wordt de kerk gebruikt voor het huisvesten van culturele activiteiten en maakt het deel uit van Gemeenschapscentrum Ter Voncke.

Het gemeentehuis dateert uit 1867 en was oorspronkelijk bestemd als onderwijzeressenwoning, te betrekken door kloosterzusters. Dit verklaart de kerkelijke bouwelementen.

 

Educatief wandelpad

Natuurpunt heeft een nieuw educatief wandelpad ‘Schambraekenbos’ gecreëerd. Het wandelpad start tegenover de ingang van Vogelopvangcentrum Neteland (Langstraat 29/1) en is 1 km lang.

Winterwandelingen

In de winter organiseren we telkens, samen met de gemeenten Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar een aantal winterwandelingen. Van november tot maart kan je zo bijna elke week in een andere gemeente terecht om een stukje van de Kempen te ontdekken. De gratis brochure met het volledige wandelaanbod kan je in het najaar bekomen op het Loket Vrije Tijd.


© 2018 Herenthout | KBO 0207.502.004 |Privacy | Contact